Wijk-werkers nemen tijdens de winter geen verlof. Ze doen ook geen winterslaap. Integendeel, ze blijven mensen helpen, ook tijdens de wintermaanden. Hun takenpakket ziet er ‘s winters wel ietsje anders uit. Er zijn immers activiteiten, die wijk-werkers door het koude weer dan tijdelijk niet kunnen uitvoeren. Denk maar aan tuinonderhoud. Dit geeft wijk-werkers de mogelijkheid andere taken op zich te nemen.

Wat doen wijk-werkers?

Je kan wijk-werkers inschakelen voor een brede waaier aan taken. Ze helpen je o.a. met de onderstaande karweien:

  • Kleine onderhouds- en herstellingswerken, zoals armaturen bevestigen, schilderen, plamuren en sneeuwruimen.
  • Ondersteuning van en hulp bij de begeleiding van personen, zoals vervoer en het vergezellen van en naar activiteiten.
  • Logistieke steun, zoals maaltijdbedeling.
  • Ondersteuning van personen bij huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen.

Ook andere karweien zijn absoluut bespreekbaar. Belangrijk om weten: deze taken vinden steeds veilig en coronaproof plaats.

Een wijk-werker rijdt met een gevulde winkelkar door de supermarkt
Wijk-werkers helpen ook met huishoudelijke taken, zoals inkopen doen in de supermarkt

Wat is wijk-werken precies?

Via wijk-werken kunnen werkzoekenden, die nog niet toe zijn aan de arbeidsmarkt, gedurende één jaar werken aan hun vaardigheden. Dit doen ze door enkele uren per week klusjes of activiteiten uit te voeren. Dit kan bij iemand thuis zijn, maar even goed in een school, bij een gemeente, bij het OCMW, bij een vzw, bij een niet-commerciële vereniging of bij een land- en tuinbouwbedrijf. Maandelijks is er een wettelijk maximum van 60 uur wijk-werken vastgelegd. In de volgende stap van hun traject gaan de wijk-werkers op zoek naar werk, dat bij hen past. De VDAB begeleidt hen hierin.

Wie in aanmerking komt voor wijk-werken, wordt bepaald door het OCMW of de VDAB. De wijk-werkers worden betaald via cheques, te vergelijken met dienstencheques. Eén cheque kost € 7,45 en wordt ingezet per begonnen uur. Er is daarnaast een éénmalig inschrijvingsrecht van € 7,5.

Hoe maak je gebruik van wijk-werken?

Wie nog geen gebruik maakt van wijk-werken, kan zich registreren als gebruiker bij de VDAB. Op de website van IGEMO staat hiervoor een handig stappenplan. Hou er rekening mee dat je registratie vervolledigen zeven dagen in beslag kan nemen.

Ben je wel al geregistreerd als gebruiker, maar heb je geen cheques meer? Via je Edenred-account kan je elektronische cheques bestellen. Dit kan tot twee dagen duren.

Naast privépersonen kunnen ook gemeenten, OCMW’s, onderwijsinstellingen, vzw’s, niet-commerciële verenigingen en land- en tuinbouwbedrijven beroep doen op wijk-werken.

Meer info

Zit je met vragen? Of wil je meer informatie?

  • Contacteer ons dan via het algemeen infonummer 015 28 50 53.
  • Lees meer over wijk-werken op onze website.
  • Kijk even op de website van VDAB.

Wijk-werken Rivierenland is actief in de 12 gemeenten van het arrondissement Mechelen.

Een wijk-werker schildert een witte muur grijs met een verfroller
Ook muren schilderen behoort tot het takenpakket van onze wijk-werkers