In het kader van Europees project NEAR ontvangen we als Belgische partner in het project delegaties uit alle uithoeken van Europa. “Onze Finse, Italiaanse, Spaanse en Tsjechische partners leren van talloze initiatieven doorheen Rivierenland hoe we hier inzetten op persoonsgerichte zorg. We informeren én inspireren door het beste van onszelf te laten zien.” zegt Koen Huyberechts van IGEMO.

Het bezoek

Project NEAR loopt op volle toeren. Dat vertaalt zich in een drukke agenda tijdens het bezoek van 14 t.e.m. 17 oktober met uitvalsbasis Mechelen voor de gehele regio. Zo bezoekt de delegatie het AZ Sint-Maarten in Mechelen met onder andere uitleg over de werking en Leen van Brussel die vanuit haar rol binnen het expertisecentrum compassionate communities o.a. verder ingaat op een meer bewuste samenleving waarin gemeenschappen de capaciteit en kennis hebben om zorg te verlenen aan hun leden in tijden van ernstige (geestelijke of lichamelijke) ziekte, dood, sterven en verlies.

Rugzak

Ook het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel en Woonzorgcentrum Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg worden voor hun talloze initiatieven bezorgd. Het studiebezoek van de partners wordt donderdag afgesloten met een uiteenzetting over o.a. het project ‘Born in Belgium’ bij het CAW Rivierenland vzw. Dat project centraliseert GDPR-conform via een online platform informatie over de psychosociale situatie van zwangere vrouwen voor hulpverleners. Dat maakt het mogelijk om gepersonaliseerde zorg te voorzien voor de doelgroep.

“Het is een bijzonder gevuld programma” beaamt Itziar Herrero Larrea, die de regionale overheid van Navarra als Spaanse en leidende partner vertegenwoordigd. “Maar het geeft ons een erg goed beeld van de vele initiatieven die in deze regio en bij uitbreiding in België worden georganiseerd. We keren donderdag met een rugzak vol nuttige ervaring terug naar huis.”

Over NEAR

NEAR wil regio’s ondersteunen bij het ontwikkelen of verbeteren van persoonsgerichte, gemeenschapsgebonden sociale modellen, zowel op vlak van de persoon (maximale ontwikkeling van hun kwaliteiten)) als in hun sociaal weefsel (de ondersteuning die de persoon ontvangt). Het gebruik van deze nieuwe modellen impliceert een verandering in de professionele praktijk, van een rol van expert naar een rol van begeleiding, ondersteuning en motivatie. NEAR zal, door uitwisseling van ervaringen, benaderingen en methodologieën identificeren die deze verandering vergemakkelijken en wil deze nieuwe methodes uitrollen bij de opleiding van sociale dienstverleners. Dit project en de partnerbijeenkomst worden gefinancierd door het INTERREG Europe-programma van de Europese Unie en startten in 2023 en eindigden in 2027.