Al vele weken en maanden maken experts ons duidelijk dat voldoende ventileren cruciaal is in de strijd tegen het coronavirus. Om goed te ventileren moet je zoveel mogelijk ramen en deuren openen. Dit brengt wel één groot probleem met zich mee: tocht. Door die tocht zijn medewerkers, leerlingen en leerkrachten genoodzaakt dikke truien aan te doen op kantoor en in de klas. Een temperatuur van 21 graden verzekeren is immers nagenoeg onmogelijk.

Ons team preventie en bescherming verzamelde enkele tips, om gezond en warm de winter door te komen.

16°C is het nieuwe 21°C

Laat het binnen zeker niet te koud worden. Het is nefast voor jezelf en voor het gebouw, waarin je je bevindt. Probeer een temperatuur van minstens 16 °C na te streven, om zo de kans op condensatie te verkleinen.

Ventileren en verluchten is niet hetzelfde

Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht (24u op 24u).

Verluchten doe je door een raam of buitendeur gedurende een korte tijd wijd open te zetten.

Verluchten is niet voldoende

‘s Winters daalt de buitentemperatuur en dat heeft ook zijn effect op de binnentemperatuur, zeker als ramen en deuren openstaan. Ondanks de lagere temperaturen blijft het voldoende ventileren van een ruimte wel één van de belangrijkste maatregelen om het virus binnenshuis de baas te blijven.

Bijverwarmen kan…

Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Petroleumkachels of gasbranders op flessengas zijn binnenshuis sterk af te raden, aangezien zij bijdragen tot een ongezond binnenklimaat. Elektrisch bijverwarmen is een veilige optie, als je het correct doet. Bij elektrisch verwarmen denkt men meestal aan toestellen met hoge vermogens, maar dankzij nieuwe technieken zijn ook de vermogens kleiner geworden. Een voorbeeld hiervan zijn infraroodpanelen, die in verschillende types en modellen verkrijgbaar zijn.

… Zolang je het veilig doet

Ongeacht welk type elektrische verwarming je kiest, het is aangewezen een timer te voorzien. Op die manier is het toestel niet continu in werking, maar alleen tijdens bvb. de werkuren. Bijkomend willen wij er de aandacht op vestigen dat bij het gebruik van verlengsnoeren/kabelhaspels en verdeeldozen steeds rekening moet gehouden worden met het maximale vermogen van deze producten.

Dame draagt kersttrui en houdt een kerstcadeautje in haar handen
Met een dikke (kerst)trui combineer je probleemloos ventileren met een warm en behaaglijk gevoel