Sinds begin juni kan je in de Vervoerregio Mechelen gebruik maken van de deelfietsen van Vervoer op Maat. Je hebt die oranje fietsen vast al wel zien opduiken aan stations en aan andere Hoppinpunten. Na twee maanden duiken we voor het eerst in de cijfers om te zien hoe vaak en op welke manier de deelfietsen gebruikt worden.
Deelfietsen op 102 hubs
Je vindt de deelfietsen van Donkey Republic op 102 hubs in Berlaar, Bonheiden, Boortmeerbeek, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Kapelle-op-den-Bos, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Ook daarbuiten zijn deze fietsen beschikbaar. Daardoor kan je zonder problemen o.a. van het Waasland via regio Rivierenland tot in Antwerpen fietsen met dezelfde herkenbare feloranje fiets.
Via een handige en overzichtelijke app op je telefoon kan je gemakkelijk de beschikbare fietsen, zowel gewone als elektrische, in de buurt vinden, ontlenen en ontgrendelen voor jouw verplaatsing. Een ritje met een gewone fiets maak je al vanaf 1,8 euro. Een elektrisch exemplaar huur je vanaf 3 euro. Voor regelmatige gebruikers zijn er lagere tarieven beschikbaar. Na gebruik van de fiets stal je ze opnieuw in een van de verzamelpunten in de buurt. De deelfiets hoeft dus niet terug naar dezelfde locatie dankzij het ‘back-to-many’-systeem waardoor de flexibiliteit voor de gebruiker heel hoog is.
Goed begonnen…
Nu, twee maanden na de lancering, zien we dat de bewoners en bezoekers van de regio de deelfietsen aan het ontdekken zijn. In juni werden ze 1.113 keer ontleend en in juli al 1.770 keer, 63% groei in één maand. De elektrische fietsen zijn daarbij iets populairder dan de fietsen zonder trapondersteuning. Met één ontlening kan je meer dan één ritje maken. Per ontlening zijn er bijna twee ritten. Ook die groeien met bijna 60%. Ongeveer de helft van de fietsen wordt tot 30 minuten ontleend, zo’n 10% worden voor 24 uur of langer ontleend.
Deelfietsen zonder grenzen
Omdat de Vervoerregio’s Antwerpen en Waasland eerder al kozen voor de deelfietsen van Donkey Republic, kan je ze oppikken en je rit afsluiten van Lokeren tot Lier en van Essen tot Kapelle-op-den-Bos. Donkey Republic biedt overigens wereldwijd in veel steden en regio’s deelfietsen aan.
We stellen vast dat de deelfietsen dienst doen voor verplaatsingen van en naar de ruime regio van de Vervoerregio Mechelen. Dat kan je goed zien op de onderstaande kaart. De oranje bolletjes zijn de plaatsen waar ritten starten en de blauwe waar ritten eindigen. Ongeveer de helft van de ritten zijn over een afstand tot 4 kilometer. Bijna 9% gaat verder dan 20 kilometer. De deelfietsen maken de regio dus echt meer bereikbaar!
Marge voor groei
Toch is er nog heel wat marge voor groei, zelfs met het huidige aanbod. De meeste fietsen worden momenteel nog minder dan één keer per dag gebruikt. We blijven dus zorgen dat het systeem van deelfietsen bekender wordt in de hoop dat steeds meer mensen in de regio er gebruik van gaan maken.
Met dank aan
Voor de uitrol van deelfietsen krijgen de 15 vervoerregio’s in Vlaanderen subsidies van de Vlaamse overheid. Ook de lokale besturen in de regio dragen financieel bij. Elke vervoerregio stelt een penhouder aan om een opdracht uit te schrijven en een leverancier aan te stellen. Vervoerregio Mechelen heeft streekintercommunale IGEMO aangesteld als penhouder.
De deelfietsen passen in een beleid waarbij Vlaanderen inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer voor iedereen door het aanleggen van mobiliteitsknooppunten: de Hoppinpunten. Vraag en aanbod worden beter op elkaar afgestemd met de aanwezigheid van deelfietsen, deelwagens en aansluitingen van openbaar vervoer met bus, trein of tram.