In het kader van het project ‘Jouw wijk wordt doorgelicht’ is Stekr, in opdracht van het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver, op 28 februari 2023 bij woningen in de wijk Schrans op zoek gegaan naar warmteverliezen. Nieuw hierbij is dat er voor het eerst ook een drone wordt ingezet.

Ieder jaar richten Stekr, het regionaal energiehuis van IGEMO, en het gemeentebestuur zich tot een bepaalde wijk in de gemeente met het project ‘Jouw wijk wordt doorgelicht’. Met dit project wilt het gemeentebestuur en Stekr bewoners overtuigen om een gratis thermografisch onderzoek van hun huis te laten uitvoeren. Bij zo’n onderzoek brengt een warmtecamera letterlijk in beeld waar het huis warmte verliest.

Schepen van duurzame ontwikkeling Jeroen Baeten: “Het project richt zich tot wijken met iets oudere en nog minder goed geïsoleerde woningen. Na de thermoscan bespreekt Stekr de individuele resultaten met de bewoners van de gescande woningen. Het doel: hen overtuigen om tot energiebesparende maatregelen over te gaan. De wijkcoach van Stekr zal hen daar vervolgens ook bij begeleiden.”

Foto: Georges Verschoren

Evelien Impens, projectmanager: “Het dak is een belangrijke bron van warmteverlies. Met de drone kunnen we ook daar nog beter het warmteverlies in kaart brengen. Maar we kunnen ook meer woningen in één keer scannen. Een enorme meerwaarde.”

De voorbije jaren gebeurde de thermoscan met een handcamera vanop de grond. Dit jaar zet Stekr voor het eerst ook een drone in. Dankzij het Europese project ‘Stronghouse’ kwam VIVES universiteit in samenwerking met Stekr de dronevlucht uitvoeren. Ook RTV, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws waren aanwezig om de drone in werking te zien.

Met dank aan het Europees project STRONGHOUSE