Sinds de grootschalige uitrol van deelfietsen in de vervoerregio Mechelen op 4 juni 2024, waarbij 360 fietsen verspreid werden over 101 locaties in twaalf gemeenten, is het gebruik ervan goed ingeburgerd geraakt. De publiek toegankelijke fietsen werden in een jaar tijd ongeveer 30.000 keer ontleend, goed voor bijna 144.000 fietskilometers. Deze realisatie van de Vervoerregio Mechelen, in samenwerking met Donkey Republic en IGEMO, sluit naadloos aan bij de Vlaamse mobiliteitsdienstverlening van Hoppin, die inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer voor iedereen.
Je kunt die fietsen ontlenen via een online deelplatform, zowel gewone fietsen als elektrische, en je betaalt daar huur voor, afhankelijk van de tijd dat je de fiets gebruikt. De fietsen kunnen opgepikt worden op vaste locaties, de zogenaamde “dropzones”. Je moet je rit met de deelfiets afsluiten in een dropzone, maar dat hoeft niet op de plaats te zijn waar je hem ontleend hebt. De bedoeling van de overheid is met dit aanbod een alternatief voor de auto te bieden aan een democratische prijs.
Steeds meer ontlening van deelfietsen
In Mechelen alleen al werden in dat jaar meer dan 19.000 ontleningen van de Donkey-fietsen geregistreerd. Dat ging in de stad niet ten koste van andere deelsystemen, integendeel, verschillende aanbieders doen het goed. Maar ook de in de ruimere regio slaan de deelfietsen aan, vaak op plaatsen waar andere mobiliteitsoplossingen schaars zijn. Met name Willebroek en Duffel hebben de oranje deelfietsen omarmd. En het is nog niet gedaan. In mei 2025 waren er al anderhalve keer zoveel ontleningen als in de topmaand van 2024: september.
De positieve cijfers en de groeiende populariteit van deelfietsen onderstrepen het succes van het initiatief en bevestigen dat de regio Mechelen op de juiste weg is naar een duurzamere en leefbaardere toekomst.
Een plaats in het leven van alledag
In elke situaties nemen mensen de deelfiets? 8% van de ontleningen gebeurt in de nachtelijke uren, wanneer er weinig vervoersalternatieven zijn. De ochtend- en avondspits zijn ook piekmomenten voor de deelfietsen. Elektrische fietsen zijn goed voor 2/3 van de ontleningen en groeien het hardst. De meeste ontleningen zijn van korte duur – de mediaan is 22 minuten – en voor korte ritten – 2,7 kilometer.
Het gebied waar de deelfietsen van Donkey beschikbaar zijn, beslaat ook de Vervoerregio’s Antwerpen en Waasland. Je kunt dus met een deelfiets van Lokeren tot Heist-op-den-Berg rijden. We stellen vast dat de de bestemming van de deelfietsers veel ruimer is dan de grenzen van de Vervoerregio: tot in Leuven en Brussel. De integratie van deelfietsen in het dagelijkse leven van inwoners en pendelaars toont aan dat de modal shift naar duurzame mobiliteit werkelijkheid wordt.
