IGEMO is al sinds enkele jaren een groot pleitbezorger van Hoppinpunten. Dat doen we niet alleen met woorden maar ook met daden: IGEMO ondersteunt en ontzorgt steden en gemeenten bij de inrichting van Hoppinpunten. Nu doen we dat ook met een uitgebreid aanbod in de aankoopcentrale voor straatmeubilair en met een kaderopdracht voor ingenieursdiensten.

Hoppin?

Hoppinpunten bieden overstapmogelijkheden tussen verschillende vervoerswijzen: de eigen fiets, openbaar vervoer, deelauto’s en deelfietsen. Het zijn publieke plaatsen die verschillende diensten bundelen en waar je veilig en comfortabel de overstap kunt maken.

IGEMO richt zich in eerste plaats op Hoppinpunten langs gemeentewegen waar de steden en gemeenten als wegbeheerder voor bevoegd zijn. De vervoerregio Mechelen keurde het netwerk van deze Hoppinpunten goed in het regionale vervoersplan. Daarenboven kunnen lokale besturen dat netwerk aanvullen met bijkomende buurtgerichte punten.

Hoppinpunten; Vervoerregio Mechelen; Unieke Verantwoordingsnota
Hoppinpunten in de Vervoerregio Mechelen (bron: Unieke verantwoordingsnota Vervoerregio Mechelen)

Aankoopcentrale straatmeubilair Hoppinpunten uitgebreid

De aankoopcentrale is een gezamenlijk initiatief van intercommunales SOLVA, Veneco, DDS, Interwaas en IGEMO met SOLVA als aanbestedende overheid. De steden en gemeenten van die intercommunales kunnen bij de aankoopcentrale het straatmeubilair aankopen voor hun Hoppinpunten: fietsnietjes, bushokjes, overkappingen… Werken met een aankoopcentrale biedt de gemeenten de volgende voordelen:

  • Er is een duidelijke catalogus. Daardoor weten gemeentemedewerkers wat er te krijgen is, welke technische specificaties er gelden (afmetingen…) en hoeveel ze daarvoor moeten budgetteren.
  • Ze kunnen van aantrekkelijke kortingen genieten. De aankoopcentrale koopt in het groot aan, waardoor de steden en gemeenten genieten van interessante prijzen.
  • De aankoopcentrale volgt de regels van de overheidsopdrachten. Dat bespaart steden en gemeenten de administratieve last om telkens zelf de procedure van een overheidsopdracht moeten doorlopen.
  • De aankoopcentrale volgt strenge vereisten op het vlak van toegankelijkheid, communicatie van het beeldmerk Hoppin, veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van gebruikte materialen.

Zo ontzorgen de intercommunales de deelnemende gemeenten en hopen ze de inrichting van Hoppinpunten te bespoedigen.

De catalogus van de aankoopcentrale is recent uitgebreid met digitale zuilen en lockers waarin stopcontacten verwerkt zijn. Ook is er in de lockers ruimte voorzien voor een fietshelm en/of rugzak. Neem zeker een kijkje op aankoopcentralehoppin.be. Via deze website zijn er eveneens bestelbonnen met de huidige prijzen te verkrijgen.

Studiebureau en landmeter bij de aanleg van Hoppinpunten

Daarnaast is IGEMO ook op zoek gegaan naar een landmeters- en studiebureau. Dat gemeenten kan helpen bij de volgende die komen kijken bij de aanleg van Hoppinpunten:

  • Technisch ontwerp.
  • Werfopvolging.
  • Landmetersdiensten.
  • Veiligheidscoördinatie.

We hebben die dienstverlening gevonden bij Landmeters- en Studiebureau Van Opstal bv uit Puurs-Sint-Amands. Ook hier is de procedure voor overheidsopdrachten doorlopen en kunnen steden en gemeenten genieten van aantrekkelijke uurtarieven. Bovendien is het niet altijd eenvoudig om voor kleine opdrachten een dienstverlener te vinden.

Tot de Hoppinpunten gerealiseerd zijn…

Daarnaast staat IGEMO klaar om onder andere het proces van A tot Z te begeleiden, van de eerste schetsen, over communicatie en participatie, juridisch advies bij vergunningen tot en met de aanvraag van subsidies.

Werk je voor een lokaal bestuur in de Regio Rivierenland en wil je meer informatie? Contacteer dan onze projectmanager Hoppinpunten, Tom Smets (tom.smets@igemo.be).

Hoppinpunten
Met een herkenbare huisstijl willen de Vlaamse overheid en steden en gemeenten de plaatsen voor een overstap op een ander vervoersmiddel glashelder aanduiden.