Samen met 7 gemeenten uit de regio heeft Stekr een bevraging opgemaakt en verspreid bij 16 tot 30-jarigen om te zien welke struikelblokken er zijn op de woningmarkt van vandaag. De bevraging werd begin september 2023 online geplaatst en gedurende 6 weken hebben meer dan 350 jongeren deze vragenlijst ingevuld.

Oost west, eigen huis best

Uit de bevraging kwamen naast verwachte antwoorden, hoge prijzen voor kopen en huren, ook verrassende resultaten dat ondanks de hogere woningprijzen toch bijna 3 op 4 van diegenen die zelfstandig wonen, eigenaar van een eigen woning is.

“Nog enkele cijfers die in het oog springen rond betaalbaarheid, meer dan 1 op 5 van de huurders besteedt meer dan 30% van zijn inkomen aan de maandelijkse huur. Als we kijken naar de huiseigenaars, betaalde de helft meer dan 300.000€ op de woningmarkt voor een eigen stek” merkt Jeroen Dillen, projectmanager wonen, op.

Verhuizen

De verhuis uit de ouderlijke woning stijgt naarmate de leeftijd vordert, de bestemming verschilt. In eerste instantie zijn het huurwoningen en stelselmatig komt een eigen woning erbij. Woningen die renovaties nodig hebben of een instapklare woning, slechts een minderheid bouwt zelf een eigen huis.

Overzicht woonst naar leeftijd

Wat interessant is voor de gemeenten, zijn de verhuisbewegingen uit of naar de gemeente. Het idee leeft dat veel jongeren weg trekken uit de gemeente en een meer stedelijke richting uitgaan.

Verhuisbewegingen

De resultaten geven ons een ander inzicht, de helft blijft in eigen gemeente wonen en daarnaast trekt de gemeente nog een groot aantal jongeren aan, 26% van de bevraagden komt in de gemeente wonen.

EPC? Plaatsbeschrijving?

De complexiteit van de terminologie van de woningmarkt is een andere conclusie die uit de antwoorden naar boven komt. Veel begrippen die je tegenkomt wanneer je je op de woningmarkt begeeft, zullen niet direct duidelijk zijn. Onzekerheden en uitdagingen werden ook getoetst en geven inzicht in de effecten van die complexiteit.

Om hieraan tegemoet te komen, hebben de gemeenten samen met Stekr alle begrippen met een korte toelichting opgelijst en verzameld. “Die staat sinds kort op onze website: een ABC van de woningmarkt met de meest voorkomende begrippen om je zo snel wegwijs te maken” verduidelijkt Jeroen. Naast deze begrippenlijst geeft Stekr.be meer informatie over de verschillende stappen wanneer je je op de huurmarkt begeeft.

Benieuwd naar alle resultaten van de bevraging? Bekijk ze hier.