Op 12 juni 2024 verzamelden Duffelse handelaars op een netwerkavond in Cinema Plaza om een nieuwe handelsvereniging te dopen en haar voorzitter te kiezen.

De naam van de handelsvereniging wordt binnenkort onthuld, de nieuwe voorzitter werd Bruno Van de Voorde, bekend van lokale handelszaak Vinof. “Het dorp moet leven, het lokaal aankopen van diensten en producten moet gestimuleerd worden en de burger moet weten welke diensten en producten hij op een boogscheut van zijn voordeur kan vinden”, zegt kersvers voorzitter Bruno Van de Voorde.

Nieuwe dynamiek

Tot nu toe waren er naast UNIZO twee handelsverenigingen: VWDC (Verenigde Winkeliers Duffel Centrum) en de Middenstandsvereniging Duffel Oost VZW. Het is de bedoeling dat de nieuwe vereniging hét aanspreekpunt wordt voor de handelaars. “Het samenvloeien van de twee handelsverenigingen moet de lokale economie sterker maken. Ik hoor nog te vaak het woord “concurrent”. Dat woord gebruik ik al jaren niet meer: een nieuwe zaak kan ook voor andere handelaars een nieuwe klant aanbrengen”, vult voorzitter Bruno Van de Voorde aan.

Bevoegd schepen voor lokale economie en middenstand Dirk Broes (N-VA) reageert alvast erg tevreden. “Met de nieuwe handelsvereniging creëren we een nieuwe dynamiek voor onze handelaars, die moet zorgen voor een duurzame toekomst voor onze ondernemers. Zo blijven we met dit bestuur inzetten op een bruisend Duffel waar het aangenaam ondernemen is. Verder is het ook belangrijk dat we al onze ondernemers verenigen in één handelsvereniging ongeacht waar ze gevestigd zijn in de gemeente.”

Rol van IGEMO

In 2022 stelde de gemeente Duffel streekintercommunale IGEMO aan om de handelskernen nieuw leven in te blazen. “In 2023 werd binnen dat traject een draaiboek opgemaakt met een actieplan voor duurzame oplossingen rond de stedenbouwkundige aanpak, de activering, de strijd tegen leegstand en samenwerking met en tussen de handelaren” verduidelijkt Jan Nijs, projectmanager bij IGEMO. “Het hierbij opgestarte participatietraject met rondetafelgesprekken zorgde voor een boeiende dynamiek en een broodnodig draagvlak voor de toekomst van de handelskernen bij de aanwezige handelaars en de huidige handelsverenigingen. Dat draagvlak mondt nu uit in een nieuwe, sterke en verenigde handelsvereniging die uitkijkt naar een mooie toekomst”.

Gemeente Duffel en IGEMO gaan nu samen met de nieuwe handelsvereniging op korte termijn een actieplan uitwerken om de vereniging een duwtje in de rug te geven bij haar verdere opstart.