Minister van Onderwijs Ben Weyts riep recent nog op om de passage van Sinterklaas niet zomaar af te voeren. Iedereen, en zeker de kinderen, kan de extra magie van Sint en Piet wel gebruiken in deze tijden. Hij rekent op de creativiteit van de scholen om een gepaste oplossing te vinden. Laat die Sint dus maar komen! De preventiedienst van IGEMO geeft met veel plezier advies aan de scholen om dit in veilige omstandigheden te laten gebeuren.

Scholen zijn vragende partij voor een veilig Sintbezoek

Het preventieteam van IGEMO staat de besturen van de steden en gemeenten, waarmee ze een samenwerking heeft, en collega-intercommunale IVAREM bij met advies. Annemieke Vrolijk is sinds februari bij IGEMO aan de slag als preventieadviseur, een heel veelzijdige job, zo zegt ze zelf: ‘Met als doel de veiligheid en het welzijn van hun medewerkers te garanderen, gaan de adviezen die we verlenen heel breed. Zo werken we samen met technische diensten, sporthallen, zwembaden en scholen, maar ook woonzorgcentra, politiezones en de dienst afvalverwerking/-ophaling. Het is een boeiende job met veel variatie, zeker tijdens deze coronatijd.’

IGEMO Annemieke Vrolijk preventieadviseur
Annemieke Vrolijk geeft als preventieadviseur van IGEMO advies aan scholen

Annemieke stelt een opvallende trend vast in haar dienstverlening van de afgelopen weken: ‘In deze periode krijgen we vaak vragen binnen over dé kindervriend bij uitstek, de Sint. Die vragen komen vaak op hetzelfde neer: “Mag Sinterklaas in onze school langskomen?” De overheid werkt met draaiboeken, opgedeeld in verschillende kleurcodes. Per kleurcode zijn maatregelen bepaald. Momenteel zitten de scholen in code oranje. Dit betekent dat enkel essentiële derden toegelaten zijn in de scholen. Over HET kinderfeest bij uitstek staat hierin echter niets specifieks vermeld. Laten we ook eerlijk zijn: voor een kind is geen enkele essentiële derde zo belangrijk als de Sint, zeker als het op cadeautjes en snoep aankomt.’

Sint breng cadeautjes en snoep in scholen
Voor kinderen is er niemand zo belangrijk als de Sint, zeker als het op cadeautjes en snoep aankomt

7 Richtlijnen voor een coronaproof schoolbezoek van de Sint

Annemieke en haar collega’s van de IGEMO-preventiedienst hebben daarom een reeks richtlijnen opgesteld, die een bezoek van de Goedheiligman en zijn Pieten mogelijk maken tijdens deze pandemieperiode:

– Een bezoek van de Sint kan alleen na goedkeuring door het schoolbestuur.
– De Sint en zijn Piet(en) mogen geen ziektesymptomen vertonen.
– Een grote intrede, waarbij alle klassen in groep de Sint staan op te wachten, is uit den boze.
– De Sint en zijn Piet(en) brengen een bezoek aan elke individuele klas, zodat klasgroepen niet gemengd worden.
– Er geldt een mondmaskerplicht voor de Sint en zijn Piet(en).
– De veiligheidsafstand van minstens 1m50 tussen de Sint, de Piet(en) en de leerkrachten/leerlingen moet steeds gerespecteerd worden.
– Snoepgoed wordt niet afgegeven door de Sint of zijn Piet(en). Zoetigheden kunnen eventueel wel per klas achtergelaten worden, waarna de leerkracht deze aan het einde van de dag uitdeelt.

Genieten van de magie mag dus mits het gebruiken van gezond verstand. Wij weten alvast wie er allemaal zit af te tellen naar een echt Sintbezoek en kijken uit naar al die blinkende oogjes bij het zien van de indrukwekkende man en zijn helper(s).