Noteer het in je agenda, op 10 september 2023 is het weer zover! Dan opent erfgoed over heel Rivierenland, en bij uitbreiding Vlaanderen, letterlijk en figuurlijk haar deuren. Open Monumentendag viert haar 35ste verjaardag in een nieuw kleedje. In dit artikel bezorgen we je alle informatie voor een onvergetelijke dag in de regio!

Thema

Onder de noemer "Met hart en ziel" ligt de nadruk op de link tussen onroerend en immaterieel erfgoed: de tradities, gebruiken en vakkennis die belangrijk zijn om door te geven aan toekomstige generaties. Dit thema werd niet toevallig gekozen. Het is dit jaar de twintigste verjaardag van de Unesco Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Aanbod

Met Sint-Niklaas als gaststad voor deze editie is er veel aandacht voor de Oost-Vlaamse stad maar over heel Vlaanderen kan je natuurlijk talloze activiteiten vinden, meer dan duizend in totaal! Een verzameling van dat volledige aanbod kan je vinden via de overzichtelijke website van Open Monumentendag. Met onze erfgoedwerking focussen we vanzelfsprekend op Rivierenland dat ook een prachtig aanbod aan jullie kan voorstellen.

Onze regio

Herita, de organisatie achter Open Monumtendag, pikt er zelf ‘een monumentaal verhaal’ uit in onze regio: Trap langs de wegen van Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte en je ziet er kleine en grote kapellen die elk hun eigen verhaal vertellen. Ontdek een 50-tal grotere en kleine kapellen op de vier kapelletjesroutes.

Maar het gaat natuurlijk veel verder dan dat: Ervaar de ‘Kapel van het Niets’, bezoek de enige overblijvende watermolen in Klein-Brabant, luister naar het goddelijke geluid van een pas gerestaureerde orgel of ontdek het Lierse Begijnhof dat een ingrijpende renovatie ondergaat. Ook bieden we een blik op welke mogelijkheden er zijn bij de herbestemming van de kerk in Tisselt. Meer dan ooit biedt het erfgoed in onze regio voor elk wat wils. En ook stad Mechelen doet natuurlijk mee met een fantastisch aanbod.

Benieuwd naar alle activiteiten? Dan kan je gewoon de handige overzichtsbrochure raadplegen. Deze zal je binnenkort ook her en der in Rivierenland vinden in een bijzonder handig zakformaat.