Weet je nog niet waar naartoe in het weekend van 3 en 4 juni? Bezoek dan één van de kerken die hun deuren openen tijdens de Open Kerkdagen. Ontdek het religieus erfgoed door de lens van het thema: ‘Kleine details, grote verhalen’.

Je hoeft niet religieus te zijn om religieus erfgoed te waarderen. Kerken, kapellen en kloosters nemen een belangrijke rol in onze gemeenschap en zitten verweven in ons rijke verleden. De kerktoren toont al van ver waar je de dorpskern kan vinden en zijn beeldbepalend in het landschap. De klokken laten ons weten wanneer er wat te doen is. Bovendien getuigen veel kerkgebouwen van een indrukwekkend staaltje architectuur en zijn de thuishaven van prachtige kunstwerken zoals schilderijen, glasramen, orgels, beeldhouwwerk,…

Sint-Stefanuskerk in Hingene. Photographer: Pascal Van Acker

Waar naartoe in Regio Rivierenland?

Sint-Katelijne-Waver

Honderdvijftig jaar geleden werd de heilige Theresia van Lisieux geboren. Daarom wordt het leven van deze heilige in de schijnwerpers geplaatst. Wie was deze heilige? Wat vertellen de kenmerkende rozen op haar habijt? Waarom wordt zij ‘de kleine Theresia’ genoemd? En wat is haar nalatenschap? In kerk De Goede Herder in Sint-Katelijne-Waver kom je het allemaal te weten tijdens een tentoonstelling.

Bornem

Ga in de Bornemse deelgemeente Hingene eens een dag op stap met de hertog d’Ursel. Met een gratis wandelbrochure ontdek je de omgeving van kasteel d’Ursel en de bijzondere band die de hertog met zijn familie had met de Sint-Stefanuskerk. De oude kerk met barokke interieur werd verschillende malen verbouwd en vanaf 1898 geïntegreerd in een nieuwe neogotische kerk van architect Jos Caluwaers. Bewonder in de kerk enkele oude schilderijen zoals de 17de-eeuwse ‘Golgotha’ van de Vlaamse School of de ‘Steniging van Sint-Stephanus’. Sta versteld van het 13e-eeuws eikenhouten Mariabeeld dat werd gevonden in de kasteelgracht of het gepolychromeerde beeld van Sint-Job uit de 17de eeuw. Daarnaast zijn in de kerk nog tal van cultusobjecten te bewonderen.

Mocht je dan nog niet genoeg krijgen van het religieuze erfgoed in Rivierenland, dan kan je een kijkje nemen in één van de kerken in Mechelen of Heist-op-den-Berg.

Wil je meer weten over de activiteiten? Wil je het netwerk open churches ontdekken? Of wil je een overzicht van alle open kerken in Vlaanderen? Klik Hier

Open Kerkendagen?

Sinds 2008 wordt tijdens het eerste weekend van juni het religieuze patrimonium in de schijnwerpers gezet tijdens Open Kerkdagen – een initatief van het Europese netwerk Open Churches. Tijdens dit initiatief slaan (inter)gemeentelijke, regionale en provinciale overheden de handen in elkaar met toeristische actoren, kerkfabrieken en parochies om ons waardevol religieus patrimonium onder de aandacht te brengen via verschillende gratis activiteiten. Wil je als kerkbestuur graag aansluiten bij het netwerk? Neem dan contact op met de organisatie van Open Churches.