Op zondag 13 september is het weer Open Monumentendag. Honderden monumenten in Vlaanderen zetten hun deuren open voor het grotere publiek. Ook in regio Rivierenland valt er heel wat te beleven, weliswaar mét mondmasker en in je eigen bubbel.

Fietsen langs de bunkerlinie

Fiets of wandel op Open Monumentendag langs de KW-Linie in Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver

De KW-Linie is een kilometerslang bunkerlinie tussen Koninshooikt en Waver. De linie werd net voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd om België te beschermen tegen een Duitse invasie.

Fiets met je bubbel door de geschiedenis van Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver. Stap even af in Putte want daar wacht, speciaal voor Open Monumentendag, Kamp 44 je op. In één van de Putse bunkers geven ze je graag meer uitleg over de KW-linie.

De informatiebrochure én de fietsroute zijn gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, de bibliotheek en in ‘t Blikveld.

Meer informatie

Kastelen aan de Nete

Wandel 5 km langs kastelen in Duffel op Open Monumentendag. Kasteel Ter Elst is al enkele eeuwen oud.

Kastelen spreken tot de verbeelding. Hoe oud zijn ze? Wie heeft er gewoond? Wat heeft er zich allemaal afgespeeld? Duffel telt nog een aantal (sporen van) kasteelgebouwen, waarvan één al vele eeuwen oud is.

Een wandelroute van vijf kilometer brengt jou en je bubbel langs de geschiedenis van Duffelse kastelen. Deze Open Monumentendag blijven – door coronamaatregelen – de kasteelpoorten jammer genoeg gesloten. Download daarom deze handige brochure mét wandeltraject en historische duiding op de website van gemeente Duffel.

Meer informatie

Met de trein naar Puurs

Tentoonstelling 150 jaar station Puurs-Open Monumentendag

Op 28 juli 1870 passeerde in Puurs voor het eerst een trein tussen Bornem en Mechelen. Sindsdien pendelen reizigers uit Puurs naar o.a. Sint-Niklaas, Leuven en Antwerpen. Benieuwd naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van het station? Breng dan zeker een bezoekje aan de unieke expo.

Je kan de tentoonstelling ook na Open Monumentendag nog bezoeken.

Meer informatie

Verrassend Lier

Stadswandeling met 30-tal bezienswaardigheden in Lier - Open Monumentendag

Wie dacht dat de Lierse binnenstand geen geheimen meer had, heeft het mis! Lier herbergt talrijke verborgen parels. Een wandelroute van vier kilometer brengt je langs een 30-tal interessante plaatsen in Lier. Voor kinderen voorziet de route leuke doe-opdrachten.

Na de tocht kan je op adem komen in het Huis van Oscar. De woning van kunstschilder Oscar Van Rompaey stelt verschillende werken tentoon én heeft een prachtige stadstuin.

Haal een brochure af bij Visit Lier of raadpleeg de route via de ErfgoedApp.

Meer informatie

Ga digitaal!

Download de Erfgoedapp om nog meer erfgoed te ontdekken. Je kan ter plekke meer informatie krijgen over de locatie die je bezoekt.

Veel plezier op Open Monumentendag!