Tien studenten van College Hagelstein vertrekken maandag 9 maart met het openbaar vervoer naar Denemarken. Daar ontmoeten ze Deense studenten op de Energy Finale. College Hagelstein werkt een heel schooljaar lang rond de Energy Challenge. Leerlingen staan in dit project zelf aan het roer om energie te besparen op school. De studenten beslisten zelf om klimaatvriendelijk naar Denemarken te pendelen om hun ervaring uit te wisselen met andere studenten. Je volgt hun avonturen in dit reisdagboek!

Op maandag 9 maart vertrekken 10 leerlingen, twee leerkrachten van College Hagelstein en één begeleider van IGEMO met het openbaar vervoer naar Sønderborg (Denemarken).
Op maandag 9 maart vertrekken 10 leerlingen, twee leerkrachten van College Hagelstein en één begeleider van IGEMO met het openbaar vervoer naar Sønderborg (Denemarken)

Dag 1: Mechelen-Brussel-Keulen-Hamburg

Goed vertrokken! Een gecancelde trein deerde ons niet. We namen de trein naar Brussel-Zuid om daar over te stappen naar Keulen, de eerste stop in het buitenland. Daar kwamen we niemand minder dan Greta Thunberg tegen! Gelukkig wou ze met ons op de foto.

Op dezelfde trein als Greta!

In Keulen stappen we over naar Hamburg, waar we zullen eten en overnachten. Simon heeft, met de hulp van YouTube, de instelling van onze polaroid verbeterd. Vanaf nu tonen we jullie scherpe foto's!

Ook de polaroid is mee op reis!

Dag 1 vervolg: rennen naar de wachtende boot

Een goede 770 kilometer afleggen met de trein in plaats van het vliegtuig, dat is goed voor het klimaat! We berekenden op de trein dat we door onze actie ongeveer 1,64 ton CO2 bespaarden, door de trein te nemen in plaats van naar Sønderborg te vliegen. En met de trein reizen betekent natuurlijk ook… vertragingen.

In Keulen had onze trein 20 minuten vertraging, waardoor we het waagden om even de Dom van Keulen te bezoeken, die handig genoeg nét naast het treinstation ligt.

770 km afleggen met de trein spaart 1,64 ton CO2 uit!

Die vertraging zorgde er natuurlijk ook voor dat we later dan verwacht in Hamburg aankwamen. We hadden een rondvaart geboekt op de Elbe en die vertrok om stipt 18u. We kwamen aan in het station van Hamburg stipt 17u37. Van de trein af, lopen, en stipt om 17u59 aankomen bij de dokken! Het was nipt, maar zeker de moeite.

Even op rust komen op de boot

Dat de boot dan een half uur op post bleef dobberen – en we dus eigenlijk voor niets gelopen hebben – nemen we er maar bij. Het uitzicht was het waard!

Dag 1: door de ogen van onze leerlingen

Joke vlogde over de eerste dag.

Joke maakte een videoverslag van de eerste dag

Nicholas maakte de mooiste foto's, die je kan terugvinden op Instagram.

Bewerkt en genomen door Nicholas: het station van Keulen

En Simon hield een polaroid beelddagboek bij.

Dag 2: reizen naar Sønderborg door de ogen van Joke

Dag 3: Sønderborg voor ons alleen!

Aangekomen in de jeugdhostel kregen we minder leuk nieuws. Grote bijeenkomsten worden in Denemarken, net zoals in België, geannuleerd, als voorzorgsmaatregel voor het Coronavirus. Verdorie.

We lieten het niet aan ons hart komen! Onze presentatie voor de Deense studenten hebben we opgenomen en doorgestuurd als video. Daarna was het tijd voor natuur: een Co2-vriendelijke kookworkshop, een stevige wandeling in het groen … bekijk het door de ogen van onze leerlingen:

De vlog van Joke niet vergeten!

Aan het einde van de dag maken we ons klaar om weer huiswaarts te keren. Sint-Katelijne-Waver, we're coming home!

Europese Energy Challenge

De Energy Challenge is een internationaal klimaatproject. Leerlingen gaan in dit project zelf aan de slag om het energieverbruik in hun school met maar liefst 30% te verminderen. Op creatieve wijze leren studenten van elkaar om meer lichten uit te doen, de verwarming lager te zetten, stopcontacten uit te trekken … Dankzij een slimme energiemeter op school volgen ze hun verbruik op de voet.

Op het einde van het schooljaar stopt de klok… en zien we welke school de Energy Challenge wint! Twaalf scholen in onze regio nemen het op tegen scholen in de Vlaamse Kempen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Nederland.

Het project wordt mogelijk gemaakt met steun van Europa en Provincie Antwerpen, de medewerking van de scholen, ondersteuning van het gemeentebestuur en coördinatie van IGEMO.

2IMPREZS wordt gefinancierd door Europa en Provincie Antwerpen