Asbest is een bijzonder gevaarlijk goedje voor de gezondheid. Na jarenlang gebruik van het ‘wondermiddel’ bleek al snel dat de kwalijke effecten op de gezondheid enorm zijn. Sindsdien is het een belangrijke opdracht om de talloze toepassingen (meer dan 3700) te verwijderen bij renovatie,… Asbesthoudende leidingisolatie is zo’n kwalijke toepassing. De isolatie rond verwarmingsbuizen bevatten soms asbestvezels. Deze asbestvezels zijn niet gebonden in een materiaal zoals de bekende golfplaten of cement en mag je absoluut niet zelf verwijderen.

leidingasbest

Subsidie

Daarom staken Vlaamse Afvalmaatschappij OVAM en IGEMO via regionaal energiehuis Stekr de handen uit de mouwen om woningen in Rivierenland asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig laten verwijderen van dergelijke isolatie. Vanaf eind december 2022 konden Rivierenlanders via dit project genieten van 50% subsidies van OVAM met een maximumsubsidie van 4.000 euro voor het factuurbedrag. De ondersteuning is van toepassing voor de gemeentes Puurs-Sint-Amands, Bornem, Willebroek, Mechelen, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Lier, Bonheiden en Berlaar.

Mooie resultaten

Voor deze subsidie werd 450.000 euro voorzien door de Vlaamse overheid, initieel tot oktober 2025. Maar door het overdonderende succes zijn we genoodzaakt het project vroegtijdig te eindigen. Op slechts anderhalf jaar tijd werd het volledige subsidiebudget gespendeerd aan Rivierenlandse huishoudens met asbesthoudende leidingisolatie.

“In totaal werden 185 aanvragen ontvangen. Daarbij werden 93 verwijderingen uitgevoerd. Dat lijkt slechts 50% maar betekent vooral ook dat de vermoedens van asbesthoudende leidingisolatie niet altijd gegrond waren. Een negatieve vaststelling is dus enkel positief nieuws voor 49 van die aanvragen. In andere gevallen werd er bv. niet ingegaan op de gestelde offertes.” – Emma Allaert, renovatiecoach bij Stekr

Resultaten waar we als IGEMO erg trots op zijn en die zelfs nog positiever zijn dan oorspronkelijk vooropgesteld.

“Initieel werd ingeschat dat er 88 verwijderingen van zo’n isolatie mogelijk waren met het voorziene subsidiebudget. Maar omdat verschillende gezinnen reeds beschikten over het noodzakelijke asbestattest, konden de kosten die hieraan gelinkt zijn ingezet worden voor extra verwijdering.” – Ivan Van Elst, projectmanager IGEMO

De toekomst

Door het succes is het vroegtijdig stopzetten van een dergelijk project erg dubbel. Vooral omdat er zeker nog vele andere huishoudens zijn die we niet meer verder kunnen helpen. Maar jammer genoeg is er voorlopig geen vervolg voorzien in dit project rond asbesthoudende leidingisolatie. Vanzelfsprekend kijken we mee met OVAM hoe we nieuwe projecten tegen asbest binnen onze werking kunnen vertalen naar ondersteuning voor getroffen inwoners. We blijven inzetten op een asbestvrije maatschappij.