Elf enthousiaste vrijwilligers rondden met glans de opleiding thermoscans af. In januari lanceerde IGEMO een oproep naar warme vrijwilligers, om thermografische scans van woningen te maken. De oproep kon rekenen op heel wat respons.

Enthousiaste vrijwilligers leren werken met een thermografische camera in Bornem.

Thermografie als hobby

Thermografie is een meetmethode die werkt met infrarood beelden. Via een thermografische camera worden temperatuurverschillen duidelijk in beeld gebracht. Voor een ideale scan mag het niet warmer zijn dan 10° C en schijnt de zon best niet te hard.

De afgelopen jaren heeft IGEMO, via thermografie, heel wat wijken 'doorgelicht'. Honderden mensen kregen een persoonlijke woningscan met bijhorend advies. De populariteit van deze methode stijgt enorm. Omdat IGEMO de dienst gratis wil blijven aanbieden, lanceerden we een oproep naar vrijwilligers.

Na een warme respons startten 11 vrijwilligers met de opleiding. Door de Coronacrisis konden de kersverse thermoscanners niet aan huis komen tijdens de laatste koude dagen van maart. Vanaf het najaar van 2020 gaan ze weer de baan op bij buren, familie en dorpsgenoten. Nog in het najaar wordt een tweede groep vrijwilligers opgeleid.

Opleiding in Sint-Katelijne-Waver.

Laat gratis je woning screenen

Met een thermografische scan zie je perfect waar je woning warmte verliest… en weet je meteen waar je iets aan kan doen! Een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer wooncomfort, een lagere energiefactuur en is beter voor het klimaat.

Wie wil kan achteraf advies krijgen om de woning energetisch te verbeteren. Dit kan via het Woonloket/Woonwinkel of Energiehuis in jouw gemeente.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers kan deze dienst gratis blijven en worden meer woningen warmer gemaakt!