Enkele weken geleden brachten we al het nieuws dat het aanbod van Gestroomd.be aangevuld werd met nieuwe modellen en de website toegankelijker werd gemaakt. Een kleine drie jaar na de oprichting van de aankoopcentrale voor duurzame voertuigen in maart 2022 zijn we trots de volgende mijlpaal te kunnen bekendmaken. Dankzij enthousiaste lokale besturen en partners, die volop inzetten op de vergroening van hun voertuigenpark, werden 500 duurzame voertuigen aangekocht doorheen Vlaanderen. Stuk voor stuk konden de lokale partners rekenen op ontzorging én interessante kortingen: de grote troeven van Gestroomd.be.

Impact

Met de verkoop van een kleine bestelwagen aan de stad Oudenburg in West-Vlaanderen mocht Gestroomd.be deze magische grens van verkochte voertuigen bereiken. Het voertuig in kwestie is helemaal aangepast aan de vereisten voor hun thuisbezorgdienst ‘warme maaltijdbedeling’.

“Een wagen met een groene maar ook een maatschappelijke impact. Daar krijgen we het helemaal warm van.” – Sieg Vermeiren, manager aankoopcentrale.

Dat het 500ste voertuig een kleine bestelwagen is, is geen verrassing. Dergelijk type is met 20% van de totale verkoop de populairste soort bij de lokale besturen en partners. Voertuigen met een grotere laadruimte zijn een mooie tweede. Daarnaast komen er nog interessante cijfers naar boven. Zo is er sprake van een gemiddelde van 14% korting op aangekochte voertuigen. Dat heeft samengeteld al meer dan 2,8 miljoen euro aan voordeel opgeleverd voor de lokale besturen en partners op een gerealiseerd zakencijfer van meer dan 20 miljoen euro voor Gestroomd.be.

Gespreide resultaten voor Gestroomd.be

Wanneer we kijken naar de resultaten per provincie, zien we een redelijk evenwichtige spreiding. West-Vlaanderen voert het klassement aan met 127 aangekochte voertuigen. Oost-Vlaanderen (116) en Antwerpen (106) vervolledigen het podium op plaats twee en drie. In de provincie Vlaams-Brabant werden 75 duurzame voertuigen aangeschaft. Enkel Limburg valt met 37 verkochte voertuigen enigszins uit de toon maar dat valt deels te verklaren door het ontbreken van één of meerdere streekintercommunales in de meest oostelijke provincie van Vlaanderen. De streekintercommunales zijn immers de initiatiefnemers achter deze aankoopcentrale met IGEMO als coördinator. PIDPA en andere partners zorgden samen voor de rest (39) om aan de magische grens van 500 te komen.

“Deze resultaten zijn hoopgevend. Lokale besturen beseffen meer en meer dat de vergroening van hun voertuigenpark op termijn een besparing is en door gebruik te maken van de aankoopcentrale, vermijden ze extra werk en administratieve rompslomp. Het totaalbedrag van de korting spreekt daarnaast ook boekdelen. Dat geld kan naar andere doeleinden.” – Sieg Vermeiren, manager aankoopcentrale.