Het erfgoeddepot van de gemeente Puurs-Sint-Amands is gehuisvest in de pastorie van Ruisbroek. Hier wordt de geschiedenis van de gemeente gekoesterd en worden schatten uit het verleden bewaard. Het depot heeft een eigen collectie en doorlopend kunnen inwoners erfgoedmateriaal over de gemeente in langdurige bruikleen geven of schenken aan het erfgoeddepot. Dit kan gaan om tastbare voorwerpen zoals kunstwerken, historische documenten, archeologische vondsten, tekeningen, foto’s en video’s. Maar ook om alles wat te maken heeft met anekdotes, verhalen en tradities. Kort gezegd, om alles wat deel uitmaakt van het verleden van de gemeente.

Concreet bestaat de missie van het erfgoeddepot Puurs-Sint-Amands erin een permanente bewaarplaats te zijn voor alle documentatie over het hele grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands. Daarenboven wil zij ook erfgoedmateriaal blijvend bewaren dat betrekking heeft op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands en het alledaagse overschrijdt. Het erfgoeddepot wil deze op een duurzame en kwalitatieve wijze bewaren, onderzoeken en ontsluiten voor zowel wetenschappers als het brede publiek.

Professionalisering

De organisatie die het depot beheert, onder begeleiding van de gemeente en met ondersteuning van Erfgoedcel Rivier&Land, is de werkgroep ‘Erfgoed Puurs-Sint-Amands’. Een groep vrijwilligers met een hart voor alles wat met erfgoed te maken heeft. Zo houdt de werkgroep zich naast de werking van het depot ook bezig met de organisatie van evenementen zoals Open Monumentendag en Erfgoeddag. Maar ze adviseren ook over erfgoed in de gemeente en promoten erfgoed via verschillende communicatiekanalen.

Om de werking van het depot te professionaliseren zat de werkgroep met vele belangrijke vragen. ‘Hoe kunnen schadebeelden het best behandeld worden?’, ‘hoe kan de collectie het best ontsloten worden?’, ‘welke stukken kunnen bij schenkingen wel of niet aanvaard worden?’, ‘hoe kunnen bepaalde stukken herbestemd worden?’ en ga zo maar door. Het erfgoeddepot had door hun groeiende werking kortom nood aan een uitgewerkte visie en beleid, een goed digitaal collectiebeheer en een optimaal fysiek beheer van de collectiestukken in de juiste klimatologische omstandigheden. Op termijn willen ze de objecten ook beter kunnen ontsluiten.

Ondersteuning

Culturele erfgoedcel Rivier&Land ondersteunt de gemeente en de vrijwilligers om de werking van het depot te professionaliseren van A tot Z:

  • We ondersteunen de vrijwilligers om de inhoud van de collecties in kaart te brengen in een inventaris. In een latere fase helpen we hen om de collectie te digitaliseren.
  • Daarnaast helpen we de gemeente bij het ontwikkelen van een de visie rond de collectie in een collectiebeleidsplan. Hierin wordt gestructureerd het hoofd geboden aan belangrijke vragen. Ook wordt er breder gekeken naar andere erfgoedcollecties in de gemeente.
  • We ondersteunen ook in de inrichting van het depot en het depotbeheer om ervoor te zorgen dat de collecties onder de best mogelijke omstandigheden bewaard worden. Het depot wordt per type drager ingericht met geschikte rekken, verpakkingsmateriaal, en een aangepast klimaat.

Er werd een duidelijke taakverdeling opgesteld en het te doorlopen proces werd gevisualiseerd op tijdslijnen. Dankzij handige posters kunnen we samen alle voorliggende uitdaging de komende maanden en jaren gestructureerd en met de nodige handvaten het hoofd te bieden.

Aan de slag!

Na het doorlopen van het voortraject, staken we in augustus samen een eerste keer concreet de handen uit de mouwen. Starten doen we met de rijke collectie schilderijen. De vrijwilligers brengen de collectiestukken in kaart aan de hand van een invulformulier, op maat gemaakt door de erfgoedcel, in afwachting van de overstap naar de nieuwe Vlaamse Erfgoeddatabank. Vervolgens zullen ook boeken, het documentenarchief, maar ook de houten, stoffen en andere dragers geregistreerd worden. De opmaak van deze inventaris van de collectie is een belangrijke eerste stap in de professionalisering van hun werking en zal de onderlegger vormen voor de volgende stappen.

Geïnspireerd?

Heb jij ook een collectiebeherende werking en kan je wat hulp gebruiken om deze naar een professioneler niveau te tillen? Stuur zeker een mailtje naar erfgoed@igemo.be!