In tegenstelling tot de droge jaren 2022 en 2023, zal 2024 hoogstwaarschijnlijk het natste jaar sinds het begin van de metingen worden. Daarom organiseert IGEMO samen met de gemeenten Mechelen, Bonheiden, Duffel en Lier een samenaankoop regenwatertonnen, een herhaling van de succesvolle eerste editie in 2021-2022.

“Ondanks dat de regen dit jaar vaak met bakken uit de hemel valt, is regenwater kostbaar. Het is gratis en makkelijk te gebruiken bij veel huishoudelijke taken.” – Yannick Van Itterbeeck, projectmanager.

Toepassingen

Maximaal inzetten op opvang en gebruik van regenwater kan de negatieve gevolgen van zowel droogte als wateroverlast verzachten. Daarnaast bespaar je op leidingwater en kan het regenwater gebruiken voor allerlei huis- en tuintoepassingen. Regenwater bevat minder kalk dan leidingwater en is daarom ideaal voor het bewateren van je planten en tuin. Ook voor het schoonmaken van je huis, fiets of wagen is regenwater een goed alternatief. Daarbovenop bespaar je op je waterfactuur en draag je mee zorg voor het milieu.

“We zijn blij dat onze lokale besturen hier de voordelen van inzien en mee de schouders zetten onder deze samenaankoop.” – Yannick Van Itterbeeck, projectmanager.

Regenwatertonnenaanbod

Het voorziene aanbod bestaat uit een regenwaterton van 320 liter en een groot model met een inhoud van maar liefst 850 liter. Beiden zijn gemaakt van 60% gerecycleerd materiaal en zijn weers-, vorst- en UV-bestendig. Bij het kleinere model wordt er standaard een vulautomaat meegeleverd. Dit is een verbinding tussen je regenpijp en regenwaterton die ervoor zorgt dat je regenwaterton gevuld wordt met regenwater maar niet overloopt.

320 liter

De regenwatertonnen kunnen geleverd worden aan huis door de fabrikant. “Of door maatwerkbedrijf WEBO, waar we een samenwerking mee zijn aangegaan” vult van Itterbeeck aan. “Zij kunnen enkel leveren of ook helpen met de installatie.” Daarnaast zijn er ook afhaalmomenten per gemeente voorzien in het najaar en voorjaar van 2025. Voor de afhaalmomenten moet er wel rekening gehouden worden met een maximale besteltermijn. Je regenwaterton aan huis laten leveren kan het hele jaar door tot september 2025.

Bestel hier je regenwaterton.

850 liter