Lokaal bestuur Duffel gaat binnenkort een nieuw dienstencentrum bouwen op de zorgcampus in Duffel-Oost. Dit project wordt mee gefinancierd door het Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) en komt er na een ontzorgingstraject van IGEMO. Met een budget van 2.841.752,36 euro (exclusief BTW) is dit een belangrijke investering in de lokale zorginfrastructuur.

Herinrichting van de zorgcampus in Duffel

“Het nieuwe dienstencentrum zal worden gebouwd op de plaats waar nu de burelen van de sociale dienst gevestigd zijn, in het gebouw van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth. Ook komt er een nieuwe cafetaria, waar verschillende activiteiten zullen plaatsvinden. Hier kunnen inwoners ’s middags van een lekkere lunch genieten aan een democratische prijs. De coördinator van het lokaal dienstencentrum bereidt ondertussen de inrichting en programmatie voor”, zegt schepen Luc Van Houtven.

De bouw van het nieuwe dienstencentrum gaat hand in hand met een herinrichting van de zorgcampus. Het onthaal van de campus zal dichter bij de straatkant komen te liggen. Via een lichte passerelle krijgen bezoekers eenvoudig toegang tot het dienstencentrum, de sociale dienst, woonzorgcentrum Sint-Elisabeth en assistentiewoningen De Craene.

Wachten op goedkeuring VIPA-dossier

De voorbereidingen voor de bouw zijn al in volle gang. Toch wacht het lokaal bestuur op de definitieve goedkeuring van het VIPA-subsidiedossier. Zodra die goedkeuring er is, kan de bouw officieel van start gaan. Schepen van patrimonium en openbare werken Jos Hellemans: “We hopen snel groen licht te krijgen van VIPA. Zodat we Duffel-Oost kunnen voorzien van een nieuw dienstencentrum dat onze gemeenschap nog beter zal dienen.”

“Net zoals bij de realisatie van (de) fuifzaal Den Biet, hebben het gemeentebestuur van Duffel en IGEMO de handen in elkaar geslagen. Opnieuw kijken we trots terug op het ontzorgingstraject en de ondersteuning bij de subsidieaanvraag om deze belangrijke vooruitgang voor de zorginfrastructuur mee te realiseren. Als gedelegeerd bouwheer volgen we het ook verder op.” – Karen Geurts, projectmanager

“Om ervoor te zorgen dat woonzorgcentrum Sint-Elisabeth tijdens de bouw kan blijven functioneren, zullen de werken gefaseerd uitgevoerd worden. Deze aanpak maakt het mogelijk om de dienstverlening op de zorgcampus niet te onderbreken. Het lokaal bestuur stelt alles in het werk om hinder tot een minimum te beperken en de zorg voor de bewoners van het woonzorgcentrum te garanderen. De totale looptijd van de werken wordt momenteel geschat op ongeveer 20 maanden”, zegt schepen van patrimonium en openbare werken Jos Hellemans.

Nieuwe naam

“Het nieuwe dienstencentrum krijgt de naam ‘Den Boom”. Dat is een verwijzing naar de historische aanwezigheid van fruitbomen op de locatie en de beroemde Wissenboom in de buurt. Deze symbolische naam weerspiegelt de sterke wortels van het centrum in de gemeenschap”, besluit schepen van zorg Luc Van Houtven.