Dat er een link bestaat tussen de gemeente Duffel en de duffelcoat, is de meeste dorps- en streekgenoten bekend. Zo is de kenmerkende jassluiting symbolisch verweven in het gemeentelijke logo.

De typische jassluiting van de duffelcoat is terug te vinden in het Duffelse gemeentelogo.

De duffelcoat: een Duffelse stof…

Weinig mensen kennen het echte verhaal achter dit erfgoed. Soms wordt gedacht dat deze winterjas van Duffelse makelij is. Vanuit het buitenland ontvangt de gemeente soms zelfs de vraag waar je de “duffelcoatfabriek” vindt…

De “duffelse jas” is geen Duffels product. Oorspronkelijk werd de jas ontworpen voor Engelse militairen. De comfortabele, warme legerjas sloeg ook bij de burgerbevolking aan en brak zelfs internationaal door. Na de Tweede Wereldoorlog werd de duffelcoat het meest bekend in zijn klassieke uitvoering: donkerblauwe of camelkleurige stof met houten pennen en touwen gespen.

Toch is de naam duffelcoat niet toevallig gekozen. Er bestaat daadwerkelijk een verband met de gemeente. Als je er een woordenboek op naslaat, vind je ‘duffel’ als soortnaam terug. Als verklaring lees je: “een zware, ruwe stof”. Daarbij verwijzen alle woordenboeken naar de plaatsnaam Duffel. Lang geleden weefde men hier immers een lakenstof van hetzelfde kwaliteitslabel. De Duffelse kwaliteit was eeuwen later nog zo befaamd, dat “de duffel” uitgroeide tot een soortnaam voor de stof, die het meest geschikt was voor een legerjas. Logisch dus dat de bekende winterjas met “houtjetouwtjessluiting” duffelcoat werd gedoopt.

De duffelcoat inspireert de hedendaagse modeontwerper nog steeds. Naast het klassieke model zijn tegenwoordig ook meer trendy en kleurrijke uitvoeringen met eigentijdse accessoires op de markt.

… maar ook een Duffelse praline

De duffelcoatpraline is in 1996 gelanceerd, bij de opening van het gerenoveerde gemeentehuis.

De duffelcoat is nu ook terug te vinden in pralinevorm.
De duffelcoatpraline. (Foto: gemeente Duffel)

Deze opmerkelijke pralines zijn een echte blikvanger en bovendien bijzonder lekker. Ze hebben de vorm van de bekende duffelse jas en bestaan sinds vorige maand in 4 overheerlijke smaken:

  • Pure fondantchocolade, gevuld met frambozenganache.
  • Melkchocolade, gevuld met pure praliné.
  • Witte chocolade, gevuld met praliné-nougat.
  • Chocolade met karamelsmaak.

De duffelcoatpralines zijn verkrijgbaar bij Duffelse bakkers en bij de lokale Duffelse pralinezaak. Smakelijk!

Auteur: Ria Moens, deskundige cultuur en erfgoed gemeente Duffel