De ontwikkeling van de tegelfabriek loopt op volle toeren. Om het aanwezige erfgoed, o.m. in de vorm van duizenden tegels, te inventariseren heeft IGEMO het geluk om te kunnen rekenen op verscheidene gepassioneerde vrijwilligers. En die stille krachten brengen we graag in beeld en woord, uit dankbaarheid. Elk met hun eigen verhaal en redenen om erbij te zijn.

Op 28 juni en 11, 16 en 18 juli zetten we ons inventarisatiewerk verder. Kom jij ook graag eens helpen? Stuur dan zeker een mailtje naar erfgoed@igemo.be!

Veerle Ramael

“Een aantal jaren geleden heb ik een cursus industriële archeologie gevolgd uit interesse. En toen kwam de tegelfabriek ter sprake en dat was toevallig niet zo ver vanwaar ik woon. Ik heb me daar dan een beetje in geïnteresseerd en dit was de uitgelezen kans om mijn nieuwsgierigheid te stillen. En al die leuke tegeltjes zijn natuurlijk een groot pluspunt.”

Anton De Meyer

“Ik ken de tegelfabriek alleen van naam maar was hier nog nooit geweest. Kei-interessant. Ik ben zelf restauratiearchitect dus zo’n gebouw is een supercoole site. Eentje die, neem ik aan, altijd gesloten is door de ruïneuze staat, natuurlijk ook door die instorting. Ik hoop dat IGEMO er iets moois van kan maken maar ook een beetje de grandeur van zo’n industriële site in ere kan herstellen. Want nu is het moeilijk in te beelden hoe dat het vroeger eruit zag.”

“Ik ken verscheidene erfgoedcollega’s bij IGEMO, dus gezellig een dag mee komen helpen leek me leuk. En ik hoop nog hét pareltje, de coolste tegel te vinden die vandaag gevonden wordt!”

Inge Picqueur

“Ik ben eind jaren 90 hier heel vaak voorbij gefietst naar mijn werk en ik was toen een beetje verliefd op wat ik hier zag. Al die gebouwen, toen ook al vervallen maar niet zoals nu. Ik droomde ervan om het zelf te renoveren maar dat is natuurlijk een heel verre droom. Nu, al die jaren later, is mijn dochter al sinds het middelbaar verliefd op tegeltjes. Als we op vakantie gingen keek mijn ene dochter naar de mensen en mijn andere dochter naar de huizen en de tegeltjes. En dan is ze tijdens haar erfgoedstudies in contact gekomen met IGEMO en de tegelfabriek. En nu werkt ze bij jullie dus het is net alsof alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

“Toen ik hoorde dat de tegel-inventarisatie hier georganiseerd werd, was het een trigger om ook eens achter de muren te kunnen kijken van deze site waar ik al jaren door geprikkeld word. Maar ook de gezamenlijke liefde voor tegeltjes en erfgoed speelt zeker een rol. Er is nog veel werk aan maar het kan een fantastisch project worden. En wie weet, misschien beland ik hier ooit nog.”

Guido Van Humbeeck

“25 jaar geleden hebben we tijdens een Open Monumentendag toestemming gekregen van de eigenaars om de Tegelfabriek open te stellen. Dat was een openbaring toen want sinds de fabriek is dichtgegaan, is niemand er nog binnen geweest. Alles stond dus 50 jaar onaangeroerd in de fabriek. En nu is de volgende stap natuurlijk de tegels te bewaren die hier zijn geproduceerd. En de fabrieksmotor wordt bewaard, gelukkig. Dat was een heel uniek systeem. Één Duitse motor die alle machines aandreef.”

“Ik ben de ontwikkeling van de tegelfabriek altijd blijven volgen via de informatiemomenten. Ik vind het positief dat we toch een stukje geschiedenis van Tisselt kunnen bewaren binnen het geplande project. Ook voor de toekomstige generaties die niet weten dat er hier een Tegelfabriek is geweest.”

Eric Vander Aa

“Een nonkel van mij heeft hier nog gewerkt. Dus vroeger ben ik hier wel eens geweest en nu met de herbestemming kom ik graag helpen. Want ik geloof in het project, omdat het een concept is voor jong en oud. Veel beter dan het rusthuis.”

“De huidige staat en de massa tegels die we vandaag tegenkomen had ik niet verwacht. Ik ben van Tisselt maar buiten wat verhalen van mijn nonkel had ik geen idee hoe het eruit zag. Dus ik ben blij hier te zijn om het met mijn eigen ogen te zien.”

Cis De Keyser

“Wij wonen bijna 40 jaar in Tisselt en ik weet nog de eerste keer dat ik hier passeerde dat ik dacht ‘wat is dat hier voor krot?’ Dat er na al die jaren nu eindelijk iets aan wordt gedaan, spreekt me enorm aan. Ook al weet ik dan niets van wat er hier binnen zit. Ik ben er nooit binnen geweest en heb de machines niet gezien. Maar het feit dat er na al die jaren toch iets mee wordt gedaan, iets positief en goed voor de buurt hoop ik, is wat me motiveert om hier te komen helpen.”

“Ik was bij alle informatiemomenten en inspraakvergaderingen aanwezig. Hetgeen ik vooral over verrast ben, zijn de plannen voor woongelegenheid te creëren op deze site. Maar op basis van de uitleg die we kregen, klopt het plaatje wel. Ook omdat het betaalbaar moet blijven. Je kan niet verwachten dat IGEMO hier gaat ontwikkelen met een positieve invloed voor de buurt zonder ook inkomsten te hebben om alles te verwezenlijken. Want momenteel is de site echt in een erbarmelijke staat. Maar ik ben blij dat het aanwezige erfgoed zo goed mogelijk gerespecteerd wordt binnen het project, dat is toch het belangrijkste voor mij. Een gezond evenwicht tussen verleden en toekomst.”