Tegelfabriek Willebroek

De oude Melkerij en de voormalige Tegelfabriek Rottiers in Tisselt zijn vandaag tekenen van vergane glorie. Al vele jaren staan beide gebouwen leeg. Het resultaat: een verkommerde site, die zoveel beter verdient.

Wonen tussen tegels

Goed nieuws! Streekintercommunale IGEMO engageert zich voor de volle 100% om deze site nieuw leven in te blazen en op te waarderen. Ze wil van de Tegelfabriek een plaats maken waar verleden en heden elkaar ontmoeten, samen met de gemeente Willebroek. Het doel: een plek creëren, waar het fijn wonen is én waar tegels een deel uitmaken van het dagelijkse leven.

Samen tegelen aan de toekomst

Hoe gaat dat gebeuren? Dat ligt nog niet vast. De eerste ideeën liggen wel al op tafel. Samen met Agentschap Onroerend Erfgoed bekijken we wat kan gered worden en hoe erfgoed en wonen kunnen samenkomen in de bestaande site. We willen dit absoluut in samenspraak mét de buurtbewoners doen.

Daarom organiseerden we op donderdag 10 maart 2022 een interactieve inspiratieavond. Ruim 60 enthousiaste buurtbewoners kwamen hun inzichten en ideeën delen met het IGEMO-expertenteam en de gemeente Willebroek. Een verslag van die avond vind je door hier te klikken.

We zoeken jouw herinneringen

We zijn ook steeds op zoek naar jouw verhalen en beelden over de oude Melkerij en de Tegelfabriek.

  • Ben of ken je iemand, die in de fabriekshal werkzaam was?
  • Heb je de oude Melkerij of de Tegelfabriek ooit bezocht en heb je hiervan nog beelden liggen?

Kortom: Heb je mooie herinneringen die je wil delen? Stuur ze naar www.willebroekwilwat.be, de gemeentelijke website gewijd aan participatie.

Klaar voor een mooie start

Sowieso zetten we ons meteen in wat betreft de dringendste taken in en rond de gebouwen:

  • De overwoekerde binnenplaats krijgt een eerste snoeibeurt en ongedierte wordt bestreden.
  • In de eerste helft van 2022 vinden de nodige instandhoudingswerken plaats. Hierbij worden om technische redenen bijkomende schoringen geplaatst en de gevelsteiger vervangen.

Enkele sfeerbeelden uit het verleden

Tegelfabriek Tisselt Willebroek Stekr IGEMO   Tegelfabriek Tisselt Willebroek Stekr IGEMO

Contact

Sarah Luyten
Erfgoedcoördinator
sarah.luyten@igemo.be
+32 15 28 38 12
+32 498 08 19 42