Erfgoeddag 2023

Elke eerste zondag na de paasvakantie zet de erfgoedgemeenschap zijn deuren open voor het grote publiek. Bijzondere vergeten objecten, verborgen parels, je kan het allemaal ontdekken en leren uit het verleden. Jaarlijks zetten honderden erfgoedspelers zich in om activiteiten te organiseren voor jong en oud binnen een bepaald thema. Ook in regio Rivierenland is er altijd heel wat te beleven.

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema ‘Beestig!’.

Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen.

Programma Erfgoeddag regio Rivierenland

Rivierenland organiseert een uitgebreid aanbod aan activiteiten i.s.m. met de Erfgoedcel Rivier&Land* en Erfgoedcel Mechelen. Hieronder vind je een korte samenvatting per organiserende gemeente met handige links en bekijk ook zeker de overzichtskaart hierboven. Daarnaast kan je de digitale versie van de brochure met het volledige overzicht hier raadplegen. Deze vind je binnenkort ook op talloze plekken in de deelnemende gemeenten.

Bornem

Beestig geestig
Interactieve zoektocht naar fabelachtige dieren en hun verhalen in oude geschriften en kunstwerken. Wil nog meer te weten komen over hun symboliek? Dan kan je deze dag ook 2 lezingen volgen. Uitgebreide informatie vind je hier

Praktisch:
Abdij van Bornem – Kloosterstraat 71 – 2880 Bornem
Ook geschikt voor kinderen 4 – 18 jaar
9u30 – 17u
Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk
Gratis toegang

Dieren en hun symboliek in het Christendom
Zet je zoektocht naar dierensymboliek verder en vind ze in het interieur van deze ontwijde kerk. Uitgebreide informatie vind je hier

Praktisch:
Sint-Margarethakerk Wintam – Eduard De Blockstraat 2 – 2880 Bornem
Ook geschikt voor kinderen 6-18 jaar
10 – 17u
Rolstoeltoegankelijk
Gratis toegang

Dierlijke resten in de archeologie met een focus op Klein-Brabant
Een illustratie van de relatie tussen mensen en dier in het verleden. Uitgebreide informatie vind je hier

Praktisch:
Sint-Margarethakerk Wintam – Eduard De Blockstraat 2 – 2880 Bornem
Ook geschikt voor kinderen 12-18 jaar
10 – 17u
Rolstoeltoegankelijk
Gratis toegang

Duffel

Dieren in hun leefwereld
Het Duffels FotoKolleKtief stelt het resultaat voor van hun beelden die ze maakten tijdens hun expeditie dieren spotten. Meer informatie vind je hier

Praktisch:
Voormalige wasserij Sint-Elisabeth – Boomgaardstraat 60 – 2570 Duffel
Ook geschikt voor kinderen 5- 18 jaar
10 – 18u
Rolstoeltoegankelijk
Gratis toegang

Mens en dier vroeger en nu in De Mosterdpot
Wandeling in afwisselend landschap, onderweg worden beelden en verhalen getoond van de fotovereniging Abstrakt ism Natuurpunt Oude Spoorweg. Aan het ontmoetingscafé t ’Mosterdpotje ontdek je nog een tentoonstelling op de bovenste verdieping. Meer informatie vind je hier

Praktisch:
t Mosterdpotje – Mechelsebaan 218 – 2570 Duffel
10 – 17u
Gedeeltelijk rolstoeltoegangkelijk
Gratis toegang

Beestig geschilderd
Kunstkring de Pelicaen brengt beeldende kunst samen rond dierlijke taferelen in een Duffelse context. Meer informatie vind je hier.

Praktisch:
Bibliotheek Duffel, Breughelzaal B – O.-L.-Vrouwlaan 1 – 2570 Duffel
10 – 18u
Rolstoeltoegangkelijk
Gratis toegang

Mechelen

Alle informatie over het uitgebreide aanbod in stad Mechelen vind je hier.

Erfgoedweek

Heel wat erfgoedinstellingen hebben een educatief aanbod om ú tegen te zeggen. Dat delen ze met het onderwijs op allerlei manieren. Tijdens de Erfgoedweek gooien we dat aanbod over een andere boeg. De leerlingen laten kennismaken met het tastbare en levendige erfgoed op school, daarin zit echt wel een verrijking voor de klaspraktijk. Met behulp van een Erfgoedklasbak geven we een lesuur in een lagere- of secundaire schoolklas met een speciaal aanbod: we matchen vb. erfgoed met wiskunde, interactief en uniek!

*Erfgoedcel Rivier&Land

De deelwerking cultureel erfgoed is opgericht in 2021 en richt haar aandacht op het roerend en het immaterieel erfgoed in het werkingsgebied van Erfgoedcel Rivier&Land. Dat zijn de gemeentes Bornem, Duffel, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Contact

Eva Annys
Publieksmedewerker erfgoed
eva.annys@igemo.be
+32 15 28 60 25
+32 477 78 01 84