Erfgoeddag 2024

Erfgoeddag staat dit jaar in teken van ’thuis’. Want erfgoed maakt mee een huis tot een echte thuis. Een thuisgevoel hoeft zelfs niet verbonden te zijn met een plaats. Denk maar aan familieverhalen en -tradities, of de voorwerpen die herinneringen aan geliefden oproepen. Vaak zo gewoon en toch zo bijzonder. Benieuwd wat regio Rivier&Land voor Erfgoeddag voor jou in petto heeft? Ontdek het aanbod in de gemeenten Bornem, Duffel, Puurs-Sint-Amands, Sint- Katelijne-Waver en Willebroek en vooral: hou zondag 21 april 2024 vrij in je agenda! 

Contact

Sarah Kint
Medewerker erfgoed
erfgoed@igemo.be
+32 15 79 82 10

Ontdek onze regionale programmabrochure:

Bornem

Thuiswerkers bij de mandenvlechters

Rond de eeuwwisseling werkten in groot-Bornem meer dan 4000 mandenvlechters die de stiel aanleerden van vader op zoon. Dit als atelierwerker, thuiswerker of eigenwerker. Jammer genoeg werden handwerk en vakmanschap ingehaald door technologische vooruitgang en industriële processen. Maak kennis met nieuwe vlechttechnieken en materialen in de prachtige tentoonstelling “Gevlochten dieren en vogels”. Daarnaast kan je als museum-bezoeker zelf in de huid van een mandenmaker kruipen met de workshop “mandje vlechten”. Droom lekker weg op het terras met het lokaal “Ne Slijkneus”-bier of koekje, speel mee de volksspelen of huur een fiets en ontdek de omgeving!

Praktisch
De Zilverreiger vzw – Scheldestraat 18, Weert (Bornem) – 10u-18u

Wonderkamer Naturalia: dieren thuis in Wintam

Tijdens de Erfgoeddag is de ‘Wonderkamer Naturalia’ in de kerk van Wintam voor het eerst te bezichtigen. In een kleine sfeervolle ruimte staan de
dieren centraal die hun thuis hadden in Wintam of er terechtkwamen voor huishoudelijke consumptie. Ook huiselijke gebruiksvoorwerpen die vervaardigd zijn uit dierlijke resten worden belicht. De expositie zal onder meer gaan over over de relatie tussen mens en dier doorheen de tijd. Het verhaal wordt gebracht aan de hand van vondsten van, al dan niet door de mens bewerkt, botmateriaal (o.a. hert, mammoet en oerrund, maar ook gedomesticeerde dieren, zoals paard en varken), gevonden bij de aanleg van de kanaalarm in Wintam (Bornem).

Praktisch
Genootschap Sint-Margaretha Wintam – Museumkerk Wintam – Eduard De Blockstraat 2, Wintam (Bornem) – 10u-17u

Duffel

Spaanse wandeling

De Kunstfabriek speelt thuis op Erfgoeddag en werkt een erfgoedparcours uit door de twee Duffelse dorpskernen. De Kunstfabriek kiest er bewust voor om
een verbinding te maken tussen de twee Duffelse locaties waar zondag 21 april kunstig erfgoed een ereplaats krijgt. Het vertrekpunt ligt vlakbij het kloostergebouw. Eindpunt is de bibliotheek. De Kunstfabriek is ook uitdrukkelijk gehecht aan taal. Op de Erfgoeddagwandeling tref je heel wat Duffelse monumenten en plekken met een verhaal. Het wordt geen klassieke rondleiding, maar wel een talig parcours. De taalklassen brengen die erfgoedverhale in het Spaans, maar zorgen ook voor een Nederlandse vertaling.

Praktisch
De Kunstfabriek – Plein voor de Sint-Martinuskerk, Kerkstraat (Duffel) – 14u-16 u.
Aantal deelnemers: maximum 25 – Inschrijven via vrijetijd@duffel.be of 015 30 72 50

‘Thuis’ door de lens van een fotograaf

De hobbyfotografen van Duffels FotoKollektief (DFK) tonen hoe ze het thema ‘thuis’ bekijken door hun fotolens. De wondere wereld van thuis in beeld brengen, dat is hun missie voor Erfgoeddag 2024. Iedere fotograaf van DFK heeft een eigen stijl. De beelden die zij maken rond éénzelfde thema worden op die manier uniek en bijzonder. De sterkte en eigenheid van elke fotograaf is zichtbaar op de expo. Net dat maakt de tentoonstelling veelzijdig en boeiend. DFK nodigt iedereen uit om te komen kijken en genieten, maar ook om zelf inspiratie en ideeën op te doen.

Praktisch
Fotovereniging Duffels FotoKollektief – Beethovenzaal bibliotheek Onze-Lieve-Vrouwlaan 1 (Duffel) – 9u30-18u

Toonmoment beeldencollectie Maria met kind

Het Convent van Betlehem bewaart heel wat religieus erfgoed. In het verleden heeft de kloostergemeenschap al verschillende van haar privécollecties aan het publiek voorgesteld. Op Erfgoeddag openen de zusters de deuren van de Duffelse thuisbasis voor een nieuw initiatief. Op Erfgoedzondag zetten ze hun respectabele verzameling van ‘Mariabeelden- met-kindje onder een stolp’ in de kijker. Verschillende stukken zijn
vervaardigd uit was en tonen Maria en Jezus getooid in een prachtig gewaad. Erfgoeddag 2024 is een unieke gelegenheid om deze deelcollectie te zien binnen de muren van het mooie kloostergebouw.

Praktisch
Convent van Betlehem – Kerkstraat 50 (Duffel) – 13u-17u

Puurs-Sint-Amands

Wat maakt een huis tot een echte thuis?

Erfgoeddag zoekt uit wat het ‘gewone’ voor velen zo ‘bijzonder’ maakt voor iemand anders: vroeger, vandaag en in de toekomst. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en nog veel, veel meer! Kom langs in het erfgoeddepot waar je een tentoonstelling zal kunnen vinden die je katapulteert naar het verleden en de toekomst en weer terug naar het heden.

Praktisch
Werkgroep Erfgoed Puurs-Sint-Amands – Erfgoeddepot Puurs-Sint-Amands – Ruisbroek-dorp 30, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) – 10u-16u

Sint-Katelijne-Waver

Roosendael – al 800 jaar een thuis

Voor Domein Roosendael betekent Erfgoeddag de opening van het toeristisch seizoen. Het domein vormde doorheen de geschiedenis een thuis voor verschillende bewoners. Tijdens de erfgoeddag zullen er in het Poortgebouw van het domein verhalen te ontdekken zijn van een aantal van deze bewoners. Een unieke kans om ondergedompeld te worden in de rijke geschiedenis van het domein en een inkijk te krijgen op de beleving ervan bij de bewoners. Kom dus zeker een kijkje nemen!

Praktisch
Roosendael vzw – Domein Roosendael – 10u-16u

Willebroek

Het nulpunt van thuis

Ontdek tijdens een rondleiding onder begeleiding van een gids in het Fort van Breendonk hoe alledaagse handelingen, die thuis vanzelfsprekend waren, plotseling een bijzondere betekenis kregen voor de gevangenen. Het gebrek aan privacy, een warme omgeving en de voortdurende honger die er heersten, maken dit pijnlijk duidelijk. Tijdens deze rondleiding zal je ervaren hoe intens een mens lijdt wanneer alles wat met een thuis te maken heeft, hem wordt ontnomen en wordt omgekeerd.

Praktisch
Fort van Breendonk – Brandstraat 57 (Willebroek) – Voormiddag: 10u-12u, 11u-13u – Namiddag: 13u-15u, 14u-16u
Aantal deelnemers: 4 x 25 – Reserveren kan tot 15/04 om 12u via – booking@breendonk.be of 03 860 75 24

Inzameling herinnering aan Blaasveld

In 2025 bestaat Blaasveld, een deelgemeente van Willebroek, 900 jaar. Tijdens deze Erfgoeddag gaat de gemeente op zoek naar leuke verhalen, foto’s en filmpjes over Blaasveld die tijdens het feestjaar in 2025 aan het grote publiek getoond zullen worden. Heb jij herinneringen over Blaasveld en wil je die graag delen? Breng dan zeker een bezoekje aan Kasteel Bel-Air op Erfgoeddag. Alle foto’s en filmpjes worden direct ingescand en digitaal bewaard.

Praktisch
Dienst Vrije Tijd – Cultuurdienst – Kasteel Bel-Air – Mechelsesteenweg 102 (Willebroek) – 10u-17u

Activiteiten in Mechelen en ruimere regio

Mechelen, Bonheiden, Boom, Rumst en Zemst

Thuis zijn is voor iedereen anders en toch heeft het ook zoveel gelijkenissen. Tijdens Erfgoeddag ontdek je ook in Mechelen, Bonheiden, Boom, Rumst en Zemst waar en waarom mensen zich ergens thuis voelen. Zo ontdek je in deze nabijgelegen gemeenten dat thuis ook aspecten als (im)migreren, logeren, recycleren, bijleren, fantaseren, … omvat: het is een zoektocht. Soms levenslang. Je komt er te weten hoe het concept ‘thuis’ over de jaren heen veranderde in en rond Mechelen. Stippel jij zelf je route uit langs tal van cultureel-erfgoedorganisaties doorheen de ruime regio Rivierenland? Neem dan zeker ook een kijkje in dit aanbod met meer dan 40 activiteiten via mechelen.be/erfgoeddag, of start in de Mechelse Erfgoeddagthuishaven op Campus Stassart (Busleyden Atheneum). Van daaruit wijzen de collega’s van Erfgoedcel Mechelen je met veel plezier de weg naar workshops, tentoonstellingen, demonstraties, wandelingen, … voor jong en oud.

Ontdek hier alle informatie en activiteiten.

Erfgoedweek

Heel wat erfgoedinstellingen hebben een educatief aanbod om ú tegen te zeggen. Dat delen ze met het onderwijs op allerlei manieren. Tijdens de Erfgoedweek gooien we dat aanbod over een andere boeg. De leerlingen laten kennismaken met het tastbare en levendige erfgoed op school, daarin zit echt wel een verrijking voor de klaspraktijk. Met behulp van een Erfgoedklasbak geven we een lesuur in een lagere- of secundaire schoolklas met een speciaal aanbod: we matchen vb. erfgoed met wiskunde, interactief en uniek! Ben je als school dus nog op zoek naar een uniek lesuur? Contacteer ons!

Ontdek het aanbod in heel Vlaanderen