Ooit in een tijdmachine willen stappen naar de IJzertijd? Een interesse voor aardewerk, archeologie en samenleving? Dan is het jaarprogramma van ijzer • tijd aarde • werk iets voor jou! Benieuwd naar de ijzertijd in strips of maak je liever je eigen aardewerk? Het jaarprogramma bestaat uit boeiende lezingen met Archeocafés, interactieve workshops en een reizende dubbelexpo op verschillende locaties. Inschrijven is meestal niet nodig, tenzij anders vermeld, en gratis.
Het jaarprogramma van ijzer • tijd • aarde • werk vormt het publieksluik van het lopende syntheseonderzoek archeologie dat meer informatie verzamelt over aardewerk in de Metaaltijden in Klein-Brabant en de Rupelstreek. Hun indrukwekkende bevindingen zullen aan bod komen tijdens de Archeo cafés, waar ook jij hen vragen zal kunnen stellen over dit onderzoek.
Ontdek hieronder alle activiteiten of raadpleeg de handige overzichtsbrochure via de afbeelding hierboven of in jouw buurt.
Contact
Sarah Kint
Medewerker erfgoed
erfgoed@igemo.be
+32 15 79 82 10
Archeo Café
Op 25 mei opent het Archeo Café voor het eerst zijn deuren in Fort Liezele. Tijdens deze avond kan je het eerste luik van de rondreizende dubbelexpo verkennen en kom je tijdens verschillende korte lezingen alles te weten over aardewerk in de ijzertijd. Nadien kan je nog gezellig napraten bij een hapje en een drankje met elkaar en de archeologen. De expo is op deze locatie nog te bewonderen tot 16/9, maar mis de opening alvast niet!
Wanneer: 25 mei 2024 – 19uur
Waar: Fort Liezele, Fortbaan 2 – 2870 Puurs-Sint-Amands
Programma:
- Brent Belis (Vlaams Erfgoed Centrum) – IJZER ° TIJD in Puurs-Sint-Amands: een overzicht van een rijke regio.
- Julie Van Kerckhove (Aardewerk & archeologie) – Handgevormd aardewerk in de IJzertijdgemeenschappen van de Rupelstreek: over import, uitwisseling, invloed, contacten en migratie. Auteurs: Gerard Boreel, Jasmine Flambard, Bert Mestdagh, Julie Van Kerckhove
- Bert Mestdagh (Monument Vandekerckhove) – Wat aardewerk? Hoe aardewerk? Waar aardewerk? (aardewerk is aardewerk). Een overzicht van de gevarieerde toepassingen van het ijzertijdaardewerk.
Deze activiteit kan je ook terugvinden in het overzicht op archeologiedagen.be of op UiTinVlaanderen.
Workshops
Tijdens de Archeologiedagen kunnen Kkinderen en volwassenen gaan zelf aan de slag met klei terwijl ze aan de hand van enkele wetenschappelijke voorbeelden ontdekken hoe keramiek uit de ijzertijd werd gemaakt. De workshops staan onder begeleiding van archeoloog Roderick Geerts. Tijdens de workshop kan je ook het tweede luik van de rondreizende dubbelexpo verkennen. De expo is op deze locatie nog te bewonderen tot 16/9.
Wanneer: 26 mei 2024 – 13u30-17u30 (8 workshops van 30min. om het halfuur)
Waar: Bezoekerscentrum Brik Boom, Noeveren 67 – 2850 Boom
Vooraf inschrijven is aangeraden. Meer info via archeologiedagen.be.
Archeo Café
Het tweede Archeo Café strijkt op 8 september neer in Brik Boom. Tijdens verschillende korte lezingen kom je er alles te weten over handelsnetwerken in de IJzertijd en kan je het tweede luik van de rondreizende dubbelexpo verkennen. Nadien kan je nog gezellig napraten bij een hapje en een drankje. De expo is op deze locatie nog te bewonderen tot 16/9. Mis het niet!
Wanneer: 8 september 2024 – 14uur
Waar: Bezoekerscentrum Brik Boom, Noeveren 67 – 2850 Boom
Programma:
- Agentschap Onroerend Erfgoed – Introductie
- Henk van der Velde (Vlaams Erfgoed Centrum) – Kleine dorpjes in een grote wereld. Over het dagelijks leven in de IJzertijd in Vlaanderen.
- Bert Mestdagh (Monument Vandekerckhove) – Van kust naar binnenland. De reconstructie van netwerken tijdens de ijzertijd in de Westhoek en ver daarbuiten. Betrokken personen: Ron Bakx, Tina Dyselinck en Peter Hazen.
Archeo Café
Het laatste Archeo Café vind je op 27 september in Lier. Op deze avond komt de rondreizende dubbelexpo samen en kom je tijdens verschillende lezingen alles te weten over hoe evoluties in de IJzertijd ook breder hun sporen hebben nagelaten. Nadien kan je nog gezellig napraten bij een hapje en een drankje. De expo is op deze locatie nog te bewonderen tot 13/10.
Wanneer: 27 september 2024 – 19uur
Waar: Campus Zwartzusters (zaal Augustinus), Volmolenstraat 65B – 2500 Lier (ingang langs park)
Programma:
- Agentschap Onroerend Erfgoed – Introductie
- Henk van der Velde (Vlaams Erfgoed Centrum) – Samenlevingen aan de rand van de bekende wereld? Over de IJzertijd in Vlaanderen.
- Herbert Verreth (KU Leuven) – De IJzertijd in film en strip. Een verkenning.
Infodag
Het jaarprogramma sluit af met de Infodag Archeologie van de Provincie Antwerpen in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Verwacht je aan een fascinerende bijeenkomst over archeologie uit de bronstijd en ijzertijd
Wanneer: 14 november 2024
Waar: Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22 – 2018 Antwerpen