Januari, dat is standaard de tijd van studeren en het afleggen van examens. Voor de collega’s van wonen is dat niet anders, ook zij moesten de boeken in duiken en blokken voor het examen voor de erkenning van woningcontroleur. Niet meer dan logisch om even samen te zitten met collega’s Jeroen Dillen en Roel Totté over hoe ze het ervan af hebben gebracht en wat 2024 verder brengt.

Heren, de resultaten al binnen?

Jeroen: De champagne mag inderdaad ontkurkt worden.

Roel: Ik heb helaas nog geen fles gezien, een gemiste kans! Ik kreeg mijn resultaat al enkele weken geleden. Jeroen moest er nog even op wachten.

Jeroen: En dat heb ik mogen horen van Roel, maar ik ben ook erg blij met het positieve resultaat. Zo tonen we dat IGEMO vroegtijdig mee is met wat noodzakelijk is.

Jeroen Dillen en Roel Totté

Noodzakelijk?

Jeroen: Vanuit Wonen Vlaanderen is er een verplichting om vanaf 2026 (eerst 2025) om een erkenning als woningcontroleur te hebben om nog dergelijke controles inzake woningkwaliteit te mogen uitvoeren. En je moet erkend zijn om vaststellingen te kunnen doen met bijhorende verslagen. Die verslagen zorgen dan uiteindelijk voor een conformiteitsattest of procedure tot onbewoonbaarheid.

Roel: Er zijn twee manieren om een dergelijke beroepskwalificatie te krijgen: Ofwel een examen op basis van eerder verworven competenties (EVC-examen), zoals wij nu hebben afgelegd, of een opleidingstraject bij een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) met bijhorend examen.

Jeroen: Voor alle duidelijkheid, woningkwaliteit is meer dan controles. Er hangt een hele procedure aan vast. Dit examen gaat enkel over de controles en het maken van de daarbij horende verslagen. Maar we mogen dus zorgeloos verder werken voor onze zeven aangesloten lokale besturen (Bornem, Puurs-Sint-Amands, Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver)

Hoe verloopt zo’n examen?

Roel: Bij zo’n EVC-examen komt wel het één en ander kijken. Het zijn twee dagen testen waarbij we een woning moeten controleren op basis van een 360graden-camera, de beoordeling van foto’s, opmetingen doen maar ook een schriftelijk deel gericht op communicatie: wat je zegt in een specifieke situatie of aan de telefoon. Natuurlijk horen daar ook moeilijke gesprekken bij.

Jeroen: Je moet weten dat het technisch handboek, waarop dit alles gebaseerd is, een paar honderd pagina’s dik is.

Roel: En dan is het ook nog afhankelijk van welk type woning gecontroleerd wordt. Zelfstandige woningen hebben een ander technisch handboek dan niet-zelfstandige woningen zoals appartementen of kamerwoningen (voor bv. huurders, studenten, seizoensarbeiders, arbeidsmigranten,…).

Dan smaakt dat positieve resultaat extra zoet. Wat brengt 2024 voor jullie?

Roel: Sinds kort is er in Sint-Katelijne-Waver ook een topkot-label. Dat regelt de kwaliteitsvereisten voor studentenkamers. Het conformiteitsattest is daar één aspect van. In de opstartfase van dat label hebben eigenaars één jaar de tijd om zich in regel te stellen. Daar komt ook nog eens bij dat door het gewijzigde aanbod van koten van Thomas More-hogeschool waarschijnlijk meer particuliere kamers op de markt zullen komen. Die wildgroei moeten we controleren en dat zal ongetwijfeld in 2024 tot meer aanvragen tot controle leiden.

Jeroen: Daarnaast zitten we ook in de studiefase van de controle van huisvesting van arbeidsmigranten. Het wetgevend werk zit nog in de pijpleiding maar we nemen hierin een proactieve houding aan om de noden van de gemeentes te identificeren. Zo brengen we momenteel de problematiek in kaart, vb. hoeveel éénkamerwoningen er zijn per gemeente. En natuurlijk blijven de reguliere woningkwaliteitscontroles ook verder lopen.

Meer dan genoeg werk op de plank, dank jullie wel collega’s.