De kerk van Tisselt is op zoek naar een nieuwe bestemming. Tijdens Open Monumentendag kan je er het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van de Sint-Jan-de-Doperkerk, alsook het dorp Tisselt ontdekken. De kerk wordt op zondag 10 september omgetoverd tot een herbestemmingslabo. O.m. de inrichting van een tentoonstelling over verzetsgroep De Zwarte Hand laat één van de vele mogelijkheden voor de toekomst van de kerk zien. Tegelijk kan je er je stem laten horen over het nieuwe uitzicht van de kerktoren, die sterk verouderd is.

“Net zoals in een echt laboratorium experimenteren we in de praktijk met wat er kan met de kerk. Geen beter moment dan Open Monumentendag om dit te doen” – Orane Sermeus, projectmanager bij streekintercommunale IGEMO.

Naast tentoonstellingen over de verzetsbeweging De Zwarte Hand en de Tegelfabriek Rottiers, kunnen de bezoekers ook de verhalen en legendes over het dorp Tisselt ontdekken, mee in het herbestemmingstraject duiken, of zich onderdompelen in het Tisselt van de Tweede Wereldoorlog: zo kan je er dankzij re-enactors stiekem pamfletten ontvangen van koster Marcel De Mol, of een praatje maken met andere markante verzetsstrijders. Bovendien worden de kerkschatten en de lange geschiedenis van de kerk en het dorp niet vergeten.

“Een enorme veelzijdigheid in het labo wat een logisch gevolg is nadat uit eerdere participatiemomenten bleek dat de inwoners vooral een multifunctionele ontmoetingsplaats zien als toekomst voor de kerk” – Inge D’Hooghe (IGEMO).

Partners

Het herbestemmingslabo is een activiteit van IGEMO in samenwerking met IOED IGEMO, Culturele Erfgoedcel Rivier&Land, Gemeentebestuur Willebroek, kerkfabriek Sint-Niklaas Willebroek, Vriendenkring De Zwarte Hand, Dorpsraad Tisselt en Pichak Theater. Dit labo wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de vele inspanningen van tal van enthousiaste dorpsbewoners die tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf als vrijwilliger mee hun schouders onder het project zetten. Op zondag 10 september om 11u opent het gemeentebestuur officieel dit labo.

Tegelijkertijd kunnen inwoners tot 1 oktober 2023 hun stem voor de nieuwe torenspits ook nog op andere locaties uitbrengen. Komt er een moderne torenspits in de plaats, een uitzichtpunt of helemaal iets anders? Stemmen kan via een stemformulier bij lokale handelaars Penneke Dop, Buurtwinkel en Jammie Lunchbar en online via deze link.

Op zoek naar een herbestemming voor de Sint-Jan-de-Doperkerk

In overeenstemming met het kerkenbeleidsplan werd in het najaar van 2022 door de Kerkfabriek Sint-Niklaas Willebroek besloten tot de herbestemming van de Sint-Jan-de-Doperkerk in Tisselt. Daarop werd streekintercommunale IGEMO door gemeente Willebroek en de kerkfabriek aangesteld om een traject op te starten om de herbestemming te realiseren. Tisselt is voor IGEMO dan ook geen onbekend terrein: parallel gaat de streekintercommunale op zoek naar een toekomst voor de Tegelfabriek Rottiers en de Melkerij Sint-Jan, werken zij aan een heropwaardering van de dorpskern en brengen zij er het aanwezige onroerende en culturele erfgoed in kaart.

Open Monumentendag in regio Rivierenland

Op 10 september 2023 is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen, en bovenal hét bewijs dat zowel bekend als minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is dan ook eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren gratis open. In regio Rivierenland doen Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek dat i.s.m. de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) IGEMO. Zo brengen zij jaarlijks een regionale programmabrochure voor Regio Rivierenland uit. Doorheen deze brochure ontdek je van welke boeiende activiteiten in regio Rivierenland jij tijdens Open Monumentendag kan genieten. Ontdek ze snel op www.igemo.be/erfgoed of pik de brochure in handig zakformaat op bij de betrokken gemeentediensten.