Deze week werd de eerste Hoppinzuil in Regio Rivierenland ingehuldigd. De eerste wát…? We leiden u in tot de Hoppinpunten en de dienstverlening die IGEMO de gemeenten daarbij biedt.

Mechelen is het eerste lokaal bestuur dat een Hoppinzuil plaatst, meer bepaald aan het Parking Keerdok. Een Hoppinzuil is een informatief stuk straatmeubilair dat bezoekers helpt om wegwijs te geraken in de mobiliteitsdiensten op een Hoppinpunt. Stadsplanners zijn het er immers al een tijdje over eens dat het efficiënt is om verschillende mobiliteitsdiensten samen te brengen op één plek: openbaar vervoer, parkeren voor fietsen en voor auto’s, deelwagens en deelfietsen, opbergkluisjes, een pakjesautomaat enzovoort. De plaatsen waar dat gebeurt doopte men in Vlaanderen met de naam Hoppinpunten. De bedoeling daarvan is dat het herkenbare punten worden waar personen comfortabel en veilig de overstap kunnen maken, bijvoorbeeld van de bus op een deelfiets.

Hoppinpunt aan Parking Keerdok (Mechelen)

IGEMO en de Hoppinpunten

IGEMO biedt ondersteuning aan de lokale besturen, in eerste plaats op Hoppinpunten langs gemeentewegen waar de steden en gemeenten als wegbeheerder voor bevoegd zijn. De vervoerregio Mechelen keurde het netwerk van deze Hoppinpunten goed in het regionale vervoersplan. Daarenboven kunnen lokale besturen dat netwerk aanvullen met bijkomende buurtgerichte punten. Op die manier wil de Stad Mechelen 32 Hoppinpunten inrichten, gaande van hele grote aan de stations tot kleine met meer buurtgerichte diensten zoals autodelen.

Hoppinpunten in de Vervoerregio Mechelen (bron: Unieke verantwoordingsnota Vervoerregio Mechelen)

De Aankoopcentrale Hoppinpunten: een gezamenlijk initiatief

Heeft IGEMO dan ook bijgedragen tot de eerste Hoppinzuil? Jazeker, IGEMO heeft samen met andere intercommunales een aankoopcentrale opgezet waar aangesloten steden en gemeenten straatmeubilair kunnen aankopen. Mechelen maakte daar gebruik van bij de aankoop van de Hoppinzuil.

Die aankoopcentrale is een gezamenlijk initiatief van de intercommunales SOLVA, Veneco, DDS, Interwaas en IGEMO, met SOLVA als aanbestedende overheid. De steden en gemeenten van die intercommunales kunnen bij de aankoopcentrale straatmeubilair aanschaffen voor hun Hoppinpunten, waaronder fietsnietjes, bushokjes, overkappingen, digitale zuilen en lockers die voorzien zijn van stopcontacten.

Voordelen

Werken met een aankoopcentrale biedt de gemeenten diverse voordelen:

  1. Duidelijke Catalogus: Gemeentemedewerkers hebben toegang tot een overzichtelijke catalogus met informatie over beschikbare producten, technische specificaties (zoals afmetingen) en de bijbehorende kosten, wat helpt bij de budgettering.
  2. Aantrekkelijke Kortingen: Door groot in te kopen, kan de aankoopcentrale aantrekkelijke prijzen aanbieden, waarvan de steden en gemeenten profiteren.
  3. Naleving van Overheidsopdrachten: De aankoopcentrale volgt de regels voor overheidsopdrachten, wat de administratieve lasten voor steden en gemeenten vermindert.
  4. Strenge Vereisten: Het aanbod voldoet aan eisen op het gebied van toegankelijkheid, het Hoppin-beeldmerk, veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Dankzij deze voordelen ontzorgen de intercommunales de deelnemende gemeenten en versnellen zij de inrichting van Hoppinpunten. Voor meer informatie en om bestelbonnen met de huidige prijzen te verkrijgen, kunnen medewerkers van gemeenten terecht op aankoopcentralehoppin.be.

Andere dienstverlening rond Hoppinpunten

Tegelijk staat IGEMO ook klaar met een andere kaderopdracht, namelijk voor een landmeters- en studiebureau. Dat kan gemeenten helpen bij de volgende zaken die komen kijken bij de aanleg van Hoppinpunten:

  • Technisch ontwerp.
  • Werfopvolging.
  • Landmetersdiensten.
  • Veiligheidscoördinatie.

Ten slotte is IGEMO ook beschikbaar om onder andere het proces van A tot Z te begeleiden, van de eerste schetsen, over communicatie en participatie, juridisch advies bij vergunningen tot en met de aanvraag van subsidies.

Werk je voor een lokaal bestuur in de Regio Rivierenland en wil je meer informatie? Contacteer in dat geval onze projectmanager Hoppinpunten, Sander Bulens (sander.bulens@igemo.be).