De raad van bestuur (rvb) van IGEMO is het leidinggevende orgaan van onze organisatie, bestaande uit 13 leden (+ 3 raadgevende leden). Deze leden nemen de belangrijke beslissingen: ze ontwikkelen het strategisch beleid, formuleren de doelstellingen en bepalen de te varen koers. Ze komen maandelijks of, indien er dringende(re) kwesties zijn, sneller samen.

Wie zijn die bestuursleden in feite? We stellen ze graag één voor één voor in een interview. Elk bestuurslid krijgt dezelfde vragen voorgeschoteld. Deze maand aan het woord: Jan Hendrickx, lid van de raad van bestuur voor Berlaar.

Jan Hendrickx in het kort:

  • Heel zijn leven al woonachtig in Berlaar-Heikant
  • Gehuwd met echtgenote Suzy en vader van 1 dochter
  • Trotse ‘voke’ van 3 kleindochters: Louise, Lexie en Lilou
  • Voltijds schepen sinds 1 januari 2008
  • Lid van de Raad van Bestuur sinds de start van deze legislatuur (2019)

Wat doe je in het dagelijkse leven, Jan?

In 2008 werd ik schepen en heb ik een tijdje geprobeerd om dit te combineren met een andere job, maar ik liep al snel tegen een muur. Daarop heb ik dan dan de keuze gemaakt voor voltijds schepen te worden en dat heb ik me nog niet beklaagd.

Als je de bevoegdheden openbare werken – mobiliteit – patrimonium – sportinfrastructuur en evenementen in je ‘portefeuille’ hebt, ben je vaak aanwezig bij allerlei activiteiten, van werfvergaderingen tot de start van elk nieuw project. Je probeert steeds samen met je team de krijtlijnen uit te schrijven om alles tot een goed einde te brengen. Want dat is uiteindelijk waar ik me dagelijks voor inzet: een veilige mooie en aangename gemeente om te wonen.

Berlaar is een kleine gemeente en iedereen kent iedereen. Daardoor ben je heel aanspreekbaar en ik maak dan ook tijd om naar de noden van onze burgers te luisteren.

Wie is Jan Hendrickx naast politicus?

Bezige bij, Bourgondiër en Berlaar. Begint allemaal met een B! Een lekker etentje met een glaasje wijn staat hoog vb. op mijn lijstje.

Ik probeer er ook te zijn voor mijn kleinkinderen. De tijd die ik samen met de 3 meisjes doorbreng is het allermooiste. De jaarlijkse vakantie aan onze Vlaamse kust met het hele gezin is super en jammer genoeg steeds veel te snel voorbij.

De rest van mijn vrije tijd gaat naar het voorzitterschap van de plaatselijke voetbalclub KFC. Heikant (1ste provinciale). En daar hebben we ook ambitie: op naar de titel dit seizoen! De taak van voorzitter van onze gezellige familieclub is ook wel heel uitgebreid het gaat van klussen – grasmaaien – lijnen gieten – tappen in kantine enz…

Een keer per jaar samen met mijn echtgenote doe ik ook een reisje naar de zon. De batterijen opladen is soms echt wel nodig.

Daarnaast maak ik met mijn Vespa in de zomer tochten doorheen Rivierenland en de Kempen. Noem het ‘Jan Hendrickx on tour’. Zo kan ik ideeën opdoen die misschien ook wel voor onze gemeente een meerwaarde kunnen zijn. Mooi meegenomen!

Wat betekent IGEMO precies voor je?

Het is de eerste legislatuur dat ik in RvB zetel, de beleidsdomeinen zijn heel uitgebreid en dat maakt dat de lokale besturen in Rivierenland voor heel wat thema’s terecht kunnen bij IGEMO. Voor onze gemeente is dit heel belangrijk, op heel wat domeinen kunnen we best wat ondersteuning en ontzorging gebruiken. Daar maken we dan ook dankbaar gebruik van. Regionaal samenwerken is een must want vooral mobiliteit, ecologie, wonen zijn uitdagingen voor de toekomst die vaak de grenzen van één gemeente overstijgen.

Hoe zie je de toekomst tegemoet?

Ik zie de toekomst nog wel positief tegemoet. Mijn kleindochters zien opgroeien, bijstaan en verwennen is al een fantastisch vooruitzicht.

Ik ga er bij de lokale verkiezingen in oktober 2024 nog eens volop voor gaan. Ik heb het gevoel dat mijn werk in onze mooie gemeente nog niet afgerond is. We hebben al veel gerealiseerd maar onze gemeente blijft ambitieus en we zijn dus al volop plannen aan het maken voor de komende legislatuur. Als de kiezer het toelaat wil ik die graag opvolgen en afmaken.

Toch moet ik toegeven dat ik mij mateloos erger aan de doorlooptijd van sommige dossiers. Dat kan en moet beter. Als gemeente van, sinds kort, 12000 inwoners gaan we in de toekomst meer moeten samenwerken en eventueel uitkijken naar omliggende gemeenten om te fusioneren.

Ook regionaal is er een grote uitdaging om de regio Rivierenland tot bij de mensen te brengen en kenbaar te maken dat ze er trots op mogen zijn want het is een plek waar wonen, werken en genieten centraal staat.

Kortom, als ik gezond mag blijven zal ik nog hard werken voor een bruisend Berlaar voor KFC Heikant en onze N-VA afdeling.