Gymhal Duffel

Sportcomplex Rooienberg in Duffel kreeg er in 2021 een gloednieuwe gymhal bij. De gymhal biedt plaats voor de ca. 450 leden van turnkring OGK en maakt turnen op het hoogste niveau mogelijk. Zowel de onderzoeks- als de ontwikkelingsfase werd door IGEMO gecoördineerd.

Voorbereidende onderzoeken

Bij het onderzoeksproces kwam heel wat kijken. Een locatie-onderzoek, stuurgroepvergaderingen, overheidsopdrachten uitschrijven,… Elke projectontwikkelaar bij IGEMO heeft een specifiek expertisedomein. De kracht van onze in-house kennis maakt dat we gemeentebesturen kunnen helpen op maat.

Het locatie-onderzoek van de gymhal vertrok vanuit de doelstellingen. De turnkring had hoge kwaliteitseisen op het vlak van sportinfrastructuur en wilde haar 450 leden kunnen laten trainen in de hal. Ook wensen op het vlak van bereikbaarheid en parkeergelegenheid werden in kaart gebracht. De gemeente wilde bovendien dat het gebouw voldeed aan de nodige duurzaamheidseisen. Dit alles moest binnen een beperkt budget gebeuren. Sportsite Rooienberg -die in de toekomst vernieuwd wordt- bleek de beste locatie.

Ontzorging van de gemeente stond centraal. Ook de verplichte vooronderzoeken, zoals water-, bodem- en archeologisch onderzoek, werden door IGEMO gecoördineerd.

Alle doelstellingen  worden in een overheidsopdracht gegoten om het perfecte bouwteam te selecteren.

2.000 jaar oude Romeinse waterput blootgelegd

Groot was de verwondering wanneer tijdens de voorbereidende opgravingen de archeologen van GATE Archaeology op restanten van een Romeinse waterput stootten, zo’n 2.000 jaar oud, en een groot aantal dakpanfragmenten. Nooit eerder werden er in Duffel dergelijke vondsten gedaan.

Tot hiertoe zijn maar weinig Romeinse nederzettingen in de nabije omgeving bekend. Duffel is terecht fier op deze vrij uitzonderlijke vondst. In de provincie komen Romeinse waterputten wel meer voor. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze ontdekking mag gelinkt worden aan de meer gekende sites in de wijdere omgeving zoals de Romeinse villa in Rumst en Romeinse nederzettingen in Kontich.

Proces- en projectmanagement

Als leidend ambtenaar werd Goedele Adams aangesteld, projectontwikkelaar bij IGEMO. Zij leidde alles praktisch in goede banen. Facturaties, werfvergaderingen, het contact met de verschillende partijen, juridisch advies coördineren,… Waar nodig, koppelde ze terug naar het gemeentebestuur en de turnkring.

Het resultaat werd een hedendaagse gymhal, die turnen op het hoogste niveau mogelijk maakt. Het ontwerp heeft een mooie, sobere stijl en pint de beeldkwaliteit voor de gehele sportsite vast.

Lees meer

Contact

Karen Geurts
Projectmanager
karen.geurts@igemo.be
+32 15 28 60 23
+32 495 24 36 33