102 duurzame voertuigen in bestelling. Dat is de indrukwekkende balans van Gestroomd.be, het aankoopplatform voor duurzame voertuigen dat in april 2022 werd gelanceerd door alle Vlaamse streekintercommunales en gecoördineerd door IGEMO uit Rivierenland. “Een groot succes op minder dan een jaar tijd en hét bewijs dat lokale besturen en partners volop inzetten op duurzame alternatieven voor hun voertuigenpark” zegt Peter De Bruyne, algemeen directeur IGEMO. “En dat betekent natuurlijk meer dan 100 vervuilende voertuigen minder op de baan.”

Het aanbod

Het platform biedt lokale besturen de mogelijkheid om elektrische, hybride en andere duurzame voertuigen te kopen. Dat gaat van de gewone wagens tot specifiek op eigen noden aangepaste voertuigen voor vb. rolstoeltransport. Door gebruik te maken van een gemeenschappelijke overheidsopdracht vermindert de administratieve rompslomp voor elke gemeente in vergelijking met een situatie, waarin elke gemeente op eigen houtje een aanbieder zoekt. Het is bovendien mogelijk om een goede prijs te krijgen door het grotere aantal wagens. Er zijn kortingen op de catalogusprijs, variërend van 5 tot wel 40%. Peter De Bruyne kijkt ook vooruit: “Die kaap van 100 bestellingen is uiteraard nog maar het begin. Meer en meer lokale partners zullen een inspanning leveren voor een voertuigenpark van de toekomst en daarbij biedt de aankoopcentrale ook de komende jaren een helpende hand.” In het huidige aanbod zitten voertuigen van alle maten en gewichten: van veegwagens, over personen- en bestelwagens, tot een heuse elektrische vrachtwagen.

Opvallend is dat meer dan 25% van de bestelde voertuigen kleine bestelwagens zijn. Zo proberen lokale partners verplaatsingen met klein materieel door vb. onderhoudsploegen duurzaam te maken. Zij maken immers heel wat kilometers naar veel verschillende locaties.

Peugeot e-Partner; Gestroomd.be; duurzame voertuigen
Op 100 bestelde voertuigen zijn er 27 van het model Peugeot e-Partner. Daarmee is het de populairste wagen van de aankoopcentrale.

Voor wie?

De dienstverlening is hoofdzakelijk gericht op gemeentebesturen, maar ook op politiezones, brandweerzones, gemeentelijk onderwijs, OCMW’s en intercommunales. Ook zij kunnen hun voertuigenvloten verduurzamen via de aankoopcentrale duurzame voertuigen.

De doelstelling daarvan is dubbel: gemeenten ontzorgen en gunstige prijzen krijgen door in grotere volumes aan te kopen. Die vergroening van het voertuigenpark komt de leefbaarheid van steden en gemeenten, de economie en het klimaat ten goede.

Meer informatie over de catalogus en de voorwaarden, evenals de mogelijkheid tot bestelling, vind je via Gestroomd.be.

Een samenwerking van bovenstaande partners: