In oktober gaf de Vlaamse Regering de gemeenten Bornem, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Puurs-Sint-Amands en Willebroek groen licht om samen met IGEMO de culturele erfgoedcel Rivier&Land op te richten. De erkenning van deze gloednieuwe erfgoedcel bekrachtigt het engagement dat de vijf gemeenten opnemen om cultureel erfgoed in hun gemeenten te waarborgen en te waarderen.

IGEMO culurele erfgoedcel Rivier&Land kermis
Kermis als voorbeeld van cultureel erfgoed

Het resultaat van een uitgebreid participatieproces

De nieuwe erfgoedcel is het resultaat van een lang participatieproces tussen de vijf deelnemende gemeenten. Alles begon met een bevraging binnen het brede erfgoedveld. Die bevraging duurde ruim een jaar en gebeurde tussen pot, pint en… zelfs een heuse hittegolf. Het proces omvatte in totaal drie fases. In een eerste fase zochten en verzamelden de gemeenten informatie, om vervolgens samen te zitten over hoe het culturele erfgoedveld in de regio optimaal ondersteund kon worden. In een tweede fase kwamen burgers eveneens aan het woord. Erfgoedcafés waren dan ook de locatie bij uitstek om samen in gesprek te gaan. Om hieraan deel te nemen, moesten burgers trouwens niet actief zijn binnen een vereniging. Een passie voor erfgoed hebben: dat was wat telde. Tot slot toetste een on- en offline postkaartencampagne bij de brede bevolking af wat er leeft op het vlak van cultureel erfgoed.

Nieuwe erfgoedcel Rivier&Land krijgt Vlaamse erkenning Afbeelding
Nostalgische postkaarten uit Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek en Sint-Katelijne-Waver

Nieuwe erfgoedcel gaat in 2021 van start

Dat uitgebreide participatieproces werd vervolgens vertaald in een beleidsplan, dat in april werd ingediend bij de Vlaamse overheid door IGEMO. De intercommunale zorgde ook voor de verdediging van die aanvraag. In oktober kwam uiteindelijk het heuglijke nieuws dat we de nieuwe erfgoedcel Rivier&Land boven de doopvont mochten houden.

De cel zal van start gaan op 1 januari 2021 en zich inzetten voor het tonen, bewaren en waarborgen van cultureel immaterieel erfgoed. Nu al benieuwd naar wat we gaan doen? Je kan het hele beleidsplan van de erfgoedcel terugvinden op de website van IGEMO.