De gemeente Willebroek kent een omgevingsvergunning toe voor de herbestemming van de oude tegelfabriek Rottiers in Tisselt (Willebroek). Dat melden het gemeentebestuur en streekintercommunale IGEMO. “Met de toekenning van de omgevingsvergunning wordt een belangrijke stap gezet in de reconversie van deze oude site tot woonproject. Het aanwezige erfgoed krijgt een speciale plaats in het geheel” zegt Dieter Goossens, algemeen directeur bij IGEMO.
In 2021 kocht streekintercommunale IGEMO de tegelfabriek Rottiers met borgstelling van de gemeente Willebroek, met het oog op een herbestemming. De site, beschermd als dorpsgezicht en monument, heeft een grote erfgoedwaarde maar raakte doorheen de jaren sterk in verval. Een herbestemming moet dat erfgoed een waardige plek geven waar het tegelijkertijd fijn wonen is.
Op de kleinschalige site werd gekozen voor compacte woonentiteiten op een beperkte schaal om de leefbaarheid en dorpelijkheid van Tisselt te waarborgen. Er wordt ook bewust gekozen voor deelmobiliteit om het aantal individuele voertuigen te verminderen en de impact op de omgeving te minimaliseren. Zo komt er op de site meer plaats vrij voor kwalitatieve ontmoetingsruimte.
Voorwaarden
In mei 2024 werd voor deze plannen een omgevingsvergunningaanvraag ingediend. “En deze werd positief geëvalueerd” zegt burgemeester van Willebroek Eddy Bevers (N-VA Team Eddy). “Natuurlijk stellen we als vergunningsverlener wel duidelijke voorwaarden. Om de hinder voor de buurt tot een absoluut minimum te beperken, vragen we bijzondere aandacht voor onder andere de verwijdering van asbest en stof tijdens de sloop- en bouwwerken, voor de beheersing van geluidshinder, zeer duidelijke signalisatie tijdens de omvangrijke werken, enzovoort.”
Bezwaren
Ondanks de algemene consensus van de buurt dat het tegengaan van de verdere verloedering van de tegelfabriek positief is, werden tijdens het openbaar onderzoek verschillende bezwaarschriften ingediend. Deze gingen o.m. over de mobiliteit, de ruimtelijke impact en het verdwijnen van het dorpskarakter van Tisselt. IGEMO begrijpt die bezorgdheden: “We zijn blij dat de nood aan herbestemming van de tegelfabriek en de ambitie van de gemeente en IGEMO voor Tisselt erkend worden” zegt Inge D’Hoogh, projectmanager bij IGEMO.
“We streven maximaal naar minimale overlast voor de omwonenden. Net daarom zochten we met de beperkte schaal van het project naar een goed evenwicht tussen woonstcreatie en het behoud van het dorpse karakter van Tisselt. Er zal ook steeds -zowel tijdens als na de realisatie van het project- aandacht zijn voor de mobiliteit. We zijn dan ook zeer tevreden dat het gemeentebestuur ons hierin volgt met een positief advies.”