Nog geen plannen voor het weekend? Bezoek dan één van de vele kerken, die hun deuren openen. Op 5 en 6 juni vieren we immers de Open Kerkendagen. Ontdek het religieus patrimonium door de lens van het thema “Kerk, een rode draad”. Geniet van concerten, tentoonstellingen, proeverijen, circuits, festiviteiten, stoeten, sportactiviteiten, het openstellen van verborgen of gesloten gebouwen, geleide bezoeken en nog zoveel meer.

De Sint-Gummaruskerk in Lier doet mee aan de Open Kerkendagen 2021.
De Sint-Gummaruskerk in Lier doet mee aan de Open Kerkendagen 2021.
© ArcheoNet Vlaanderen – Flickr.

Of je nu religieus bent of niet, iedereen identificeert zich wel met één of meerdere kerken en het religieus patrimonium. Kerken nemen namelijk een centrale rol in onze gemeenschap in. Ze geven van ver aan waar je de dorpskern kan vinden. Daarnaast vormen ze een beeldbepalend karakter in het ruimtelijk landschap. Ze getuigen bovendien van een indrukwekkend staaltje architectuur én zijn de thuishaven van prachtige kunstwerken, zoals schilderijen, glasramen, orgels, beeldhouwwerk,…

Wat te doen tijdens de Open Kerkendagen?

Ontdek één van de oudste monumentale torens van het Hertogdom Brabant tijdens een vrij bezoek aan de Gotische Sint-Gummaruskerk te Lier. De toren staat lokaal ook gekend als de “Peperbus”. Laat je verwonderen door de elementen van de misliturgie in de driedelige tentoonstelling “Rode draad in liturgie, nu en toen…” in De Goede Herder in Sint-Katelijne-Waver of ga eens een kijkje nemen in de vele kerken in Mechelen en Heist-op-den-Berg.

Ontdek tijdens deze activiteiten uit eerste hand hoe:

  • De cultusplaatsen een band smeden van ontvangst en solidariteit;
  • De religieuze gebouwen een richtpunt in het landschap vormen;
  • Deze plaatsen een leidraad vormden in de geschiedenis en alle kleine en grote gebeurtenissen vol vreugde en verdriet hebben meegemaakt,
  • Het religieus patrimonium een rode draad van Ariadne kan vormen voor vele toeristische uitstappen,…

Meer weten? Deelnemen aan de activiteiten?  
Klik dan hier voor meer informatie!

De Open Kerkendagen: een jaarlijkse traditie

Sinds 2008 wordt tijdens het eerste weekend van juni het religieus patrimonium in de schijnwerpers gezet tijden de Open Kerkendagen. Tijdens dit initiatief slaan gemeentelijke, regionale en provinciale verantwoordelijken de handen in elkaar met toeristische actoren, kerkfabrieken en parochies, om de waarde van het religieus patrimonium onder de aandacht te brengen via verschillende gratis activiteiten.

De IOED IGEMO

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum. De IOED IGEMO is erkend voor 8 gemeenten en steden in onze regio: Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Puurs-Sint-Amands, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

De IOED IGEMO werkt o.a. samen met de gemeente Bornem in het ontwikkelen van een kerken(beleids)plan. Om in aanmerking te komen voor subsidies voor de restauratie van de kerk, moet het kerk- en gemeentebestuur immers een kerkenbeleidsplan voorleggen. Dit geldt zowel voor beschermde als niet-beschermde kerken. Ontdek hier meer over het regionaal erfgoedplatform IOED IGEMO.

De poster van de Open Kerkendagen 2021.