Open Monumentendag komt eraan. Op zondag 12 september is het zover. De 33ste editie van deze erfgoedhoogdag staat helemaal in het teken van inclusie. Meer dan 400 Vlaamse monumenten openen hun deuren. Ook de regio Rivierenland pronkt met haar vele erfgoed. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dat i.s.m. met de IOED IGEMO.

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum.

Aftellen naar Open Monumentendag in BoDuKaP

In afwachting van 12 september blikken we elke vrijdag vooruit naar Open Monumentendag. Starten doen we met de wandel- en fietsroutes langs de verschillende hoeves van de gemeenten Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte (ook wel gekend als BoDuKaP). Hiervoor brengen de betrokken gemeentes een gloednieuwe brochure uit. Deze biedt de perfecte inspiratie voor een wandel- of fietstocht op Open Monumentendag (of op een ander moment natuurlijk).

In de brochure vind je duiding over de aanwezige hoevetypes, evenals informatie over de nog aanwezige hoeven en concrete relicten. Verder is de brochure gestoffeerd met fraai fotomateriaal. Naast de infobrochure bieden de gemeenten een pakket ‘hoevepaden’ aan vol fiets- en wandeltrajecten langsheen de talrijke waardevolle oude, historische hoeven in de regio.

Een voorbeeld van hoeve-erfgoed, te bewonderen op Open Monumentendag.
Hoeve-erfgoed – ©IOED IGEMO

De brochure is vanaf eind augustus verkrijgbaar in de bibliotheek van Putte, het gemeentehuis van Duffel en bij Cinema Plaza.

Meer info? Vragen?

Volgende vrijdag tellen we verder af naar Open Monumentendag.
Dan staat de gemeente Bornem centraal.