Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Het jaarthema voor deze editie is erfgoed & inclusie

Open Monumentendag is hét bewijs dat zowel bekend als minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is dan ook eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren gratis open. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dat i.s.m. met de IOED IGEMO.

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum.

Binnen de regio Rivierenland vinden heel wat boeiende activiteiten plaats op 12 september: van een hoevefietstocht over een exclusief bezoek aan de Schemelbertmolen in Liezele (deelgemeente van Puurs-Sint-Amands) tot een bezoek aan het Fort van Lier.

Bekijk hieronder het volledige programma voor Open Monumentendag in de regio Rivierenland.

Het volledige programma voor Open Monumentendag in de regio Rivierenland.

Het campagnebeeld van Open Monumentendag 2021.
Het campagnebeeld van Open Monumentendag 2021.