Tussen begin augustus en eind september maakt Viktoria (25) het mooie weer als jobstudent bij team erfgoed van IGEMO. Aan het einde van die periode is het hoog tijd om daar even op terug te kijken. Een gesprekje.

Viktoria, waarom IGEMO?

Het is een combinatie van verschillende aspecten. Vanuit mijn studies Kunstwetenschappen en Archeologie (VUB) en Erfgoedstudies (UA) heb ik altijd een grote interesse gehad voor erfgoed. Eerst cultureel erfgoed maar naarmate mijn studies vorderde trok ook bouwkundig erfgoed me meer en meer aan. Deze studentenjob laat me proeven van al dat erfgoed en helpt me te bepalen wat ik professioneel wel en niet wil doen.

Binnen erfgoedwerking is het bijzonder dat IGEMO haar werking gecentraliseerd heeft: De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) IGEMO en de Culturele Erfgoedcel (CEC) Rivierenland vallen samen. Enkel de samenstelling van lokale besturen verschilt enigszins. De werking van beide organisaties meepakken is dan interessant om te zien hoe zij omgaan met het onroerend en cultureel erfgoed van de regio samen en hoe dat functioneert.

Een ander aspect is de functie van IGEMO als streekintercommunale. De organisatie is namelijk ook bezig binnen andere beleidsdomeinen zoals mobiliteit en energie. De combinatie en wisselwerking met erfgoedaspecten in die andere beleidsdomeinen is fascinerend.

Wat heb je allemaal gedaan gedurende de afgelopen twee maanden?

Ik heb echt mijn agenda moeten nagaan om een overzicht te krijgen van wat ik allemaal heb gedaan. Natuurlijk bedoel ik dat in positieve zin, omdat het zo afwisselend was. Toen ik hier in augustus begon, was het enerzijds de herinventarisatie van bouwkundig erfgoed in Lier en anderzijds de voorbereiding voor de meest recente editie van Open Monumentendag die op 10 september plaats vond waar ik vooral aan meewerkte.

Daarnaast heb ik me verdiept in de ‘Erfgoedapp’. Met die app krijg je informatie over het aanwezige erfgoed in jouw buurt. Via een kaart kan je een tour downloaden die je kan volgen en zo langsheen regionaal erfgoed gaan met extra uitleg. Dat was iets totaal nieuws voor me en dus heel leerrijk om te zien hoe die app ingezet kan worden in de regio. Ook de valorisatie van bouwkundig erfgoed in Duffel heb ik mijn tanden in gezet en ik verwerkte gegevens van wat vrijwilligers hebben omschreven als klein erfgoed in Sint-Katelijne-Waver. Ik heb dus eigenlijk wel kennis gemaakt met heel de regio.

Wat vind je van IGEMO en bij uitbreiding de collega’s?

Ik ben door de collega’s vanaf de eerste dag vriendelijk onthaald en dat is zo gebleven tot vandaag de dag. Ik vind het ook fijn dat iedereen ’s middags samen eet. Wat een leuke sfeer.

De werkplek zelf in dit gebouw is ook heel aangenaam, ik kom hier graag naartoe. En na de uren ben je snel in Brussel en Antwerpen omdat Mechelen zo centraal gelegen is. Zet die centrale ligging ook maar bij ‘waarom IGEMO’!

Wat springt eruit van jouw vakantiejob?

Wat ik vooral erg interessant vond, is die erfgoedapp. Je hoort er vaak iets over maar hoe het echt in elkaar zit… Dat was iets nieuws waarmee ik ongetwijfeld ook in de toekomst nog veel mee in aanraking zal komen. Zelf heb ik een bijdrage geschreven over bouwkundig erfgoed en de verhalen van de Tisselaars. Maar de app is zo veelzijdig, een aanrader!

Ook hoe je moet omgaan met bouwkundig erfgoed was een eyeopener voor me. En door de veelzijdigheid van de job leer je ook constant switchen tussen projecten, taken,… Er was hier geen eenzijdige bezigheid gedurende heel de vakantiejob die me werd toevertrouwd. En ook de erfgoedcollega’s switchen constant. Bewonderenswaardig en leerrijk, het bereidt je heel goed voor op het ‘echte’ werkleven.

Kortom, IGEMO een aanrader als vakantiejob?

Absoluut, ik ben heel blij met mijn vakantiejob hier. En dat met een spontane sollicitatie! Ik dacht dat het een ‘long shot’ was maar kijk, het is gelukt en ik ben IGEMO dankbaar voor de twee maanden.