De laatste weken en maanden is het al energieprijzen wat de klok slaat. Dat is niet onlogisch, want de kosten voor (ondermeer) elektriciteit en gas swingen stevig de pan uit. De toekomst is onzeker en de energieprijzen hebben mogelijk hun piek nog niet bereikt. Dit doet dan ook veel mensen stilstaan bij hun energiesituatie en -afhankelijkheid. De term “warmtepomp” komt hierbij regelmatig aan bod, maar hoe zit de vork nu precies in de steel?

In het onderstaande artikel leggen we uit wat een warmtepomp is, wat de praktische en financiële gevolgen ervan zijn en of jij er goed aan doet zo’n pomp (meteen) te overwegen.

Wat is een warmtepomp precies?

Een warmtepomp is een koolstofneutrale warmtebron, die warmte onttrekt aan haar omgeving. Het gaat dan om lucht, water en bodem. Zo’n pomp kan ingezet worden in je woning voor de verwarming en/of de opwarming van sanitair water. Hoe dichter de brontemperatuur bij de afgiftetemperatuur, hoe efficiënter je systeem.

Praktisch

Indien je een warmtepomp installeert, heb je geen gasaansluiting meer nodig en ga je voor 100 procent elektriciteit. Je hebt geen schoorsteen meer nodig, dus moet je deze niet meer onderhouden. Het is een uitstekend alternatief voor een fossielvrije toekomst.

Aangezien een warmtepomp verwarmt op lage temperatuur (30°-50°), is het belangrijk dat jouw huis goed geïsoleerd is. Zo kan een warmtepomp immers optimaal renderen. Is dit (nog) niet het geval, bekijk dan eerst de mogelijkheden om je woning beter te isoleren (in het bijzonder het dak en de ramen).

Deze handige beslissingsboom rond het thema verwarming toont de mogelijkheden die je hebt in het verwarmen van je woning, zoals bv. een warmtepomp.
Deze handige beslissingsboom rond het thema verwarming toont de mogelijkheden die je hebt in het verwarmen van je woning, zoals bv. een warmtepomp.
Bron: ODE, Organisatie Duurzame Energie.

Financieel

Indien je een warmtepomp installeert, zal je elektriciteitsfactuur stijgen, maar vervalt je gasfactuur en eventueel ook je stookoliefactuur. Je EPC-waarde daalt en het energielabel van je woning stijgt, waardoor je woning meer waard wordt.

Indien het gaat om een grondige renovatie, krijg je bovendien een korting op je onroerende voorheffing. Tot slot kan je ook een premie krijgen voor je warmtepomp bij Fluvius. Deze kan in het beste geval oplopen tot € 7 000.

De warmtepomp en nog zoveel meer: Stekr is er voor je!

Voor alle informatie, inspiratie, advies en begeleiding rond wonen en energie hoef je maar bij één adres aan te kloppen. Stekr bundelt daarmee de dienstverleningen van de Woonwinkel, het Woonloket en het Energiehuis.

Meer tips, tools en onze contactgegevens (telefonisch, via mail of tijdens een persoonlijk gesprek in jouw gemeente) vind je via www.stekr.be.

Stekr werkt bovendien steeds helemaal gratis én onafhankelijk.