In Hingene, huidige deelgemeente van Bornem, zijn ze verzot op de koers. Met een buitengewone tentoonstelling werpt erfgoedkring ‘Orde van Hingene’ een fascinerende blik op de lokale wielergeschiedenis met bekende plaatselijke wielerlegenden Karel Rottiers en Martin Van den Bossche. Die laatste werd aan de vooravond van de expositie gehuldigd voor zijn carrière in aanwezigheid van verscheidene Belgische wielerhelden.

Eerbetoon

Meerdere generaties wielrenners waren present voor de huldiging, waaronder José De Cauwer, Yvo Molenaers (ereplaatsen in Milaan-San Remo, Parijs Roubaix), Guido Reybrouck (winnaar Parijs-Tours, Amstel Gold Race en Belgisch kampioen), Rik Van Linden, René Dillen, Dirk Heirweg en wielerauteurs Johny Vansevenant (‘Eddy Merckx de biografie’) en Benno Wauters (zoon van wijlen Jan Wauters). Van den Bossche werd geëerd voor zijn mooie carrière met o.m. eindwinst in het bergklassement en derde plaats in het eindklassement van de Giro in 1970.

“Het is een welverdiend eerbetoon voor een lokaal wielericoon” zegt Björn Van Eetvelt, voorzitter van de erfgoedkring ‘Orde van Hingene’ en organisator. “Dat er bekende renners van over het hele land dit niet willen missen, zegt wel wat over Martin. Het is ook het gepaste startschot voor onze expositie ‘Wielergek Hingene’ dat ons rijke lokale wielerverleden op 13 en 14 januari in de kijker zet.”

De expo belicht niet alleen de bekende plaatselijke wielerlegenden maar werpt ook een schijnwerper op diverse supportersclubs en wielerorganisaties uit Hingene, waaronder Hul Sportif en Willen Is Kunnen. Speciale interviews in beeld en klank brengen prachtige herinneringen en leuke anekdotes tot leven samen met talloze foto’s en ander beeldmateriaal.

Een hoogtepunt van de expositie vindt plaats op zondag 14 januari om 20u00, waar twee hoogwaardige replica truien in Merinowol van FAEMA en Jollj Ceramica geveild zullen worden. Deze truien, gesigneerd door diverse renners die onder meer samen met Martin hebben gereden, journalisten en wielerfanaten, beloven unieke verzamelobjecten te worden voor wielerliefhebbers en verzamelaars.

Onze ondersteuning voor de Orde van Hingene

Ook de erfgoedcel Rivier&Land en IGEMO speelden een belangrijke rol in de verwezenlijking van de tentoonstelling.

“Met audiovisuele ondersteuning werden getuigenissen van vele lokale wielerfiguren en leuke anekdotes beschreven die mee kleur geven aan de indrukwekkende expo. We zijn trots op onze inbreng, in samenwerking met de Orde van Hingene.” – Linsy Raaffels, coördinator erfgoed IGEMO

Ontdek de verhalen digitaal via deze link. Toegang tot de expo is gratis, en geïnteresseerden zijn van harte welkom van 11u00 tot 19u00 in het Gemeenschapshuis van Hingene, gelegen aan de Edmond Vleminckxstraat 73, 2880 Hingene-Bornem. De tentoonstelling werd georganiseerd door Erfgoedkring ‘Orde van Hingene’ in samenwerking met IGEMO, Erfgoedcel Rivier&Land en Wielermuseum De Velodroom. Met steun van Tegelbedrijf Van den Bossche, de Nationale Loterij en de gemeente Bornem.