Onder andere de sport- en cultuursector zijn blij dat hun activiteiten dankzij de versoepelingen weer kunnen doorgaan. Zij het op een vaak creatieve, aangepaste manier. In de praktijk is het echter een hele uitdaging voor hen om organisatorisch en financieel het hoofd boven water te houden. Het inzetten van wijk-werkers kan, zeker met de onzekere herfst- en winterperiode in het vooruitzicht, een flexibele oplossing zijn. Op die manier kan wijk-werken Rivierenland beide sectoren de komende maanden ondersteunen.
Dat extra handen nodig zijn, is duidelijk: overal dient men aanwezige personen te registreren, infrastructuur te ontsmetten, de maatregelen en veiligheid te handhaven, mensen wegwijs te maken… Bovendien wordt extra hulp vinden steeds moeilijker. Daar waar voordien kon gewerkt worden met vrijwilligers, gelegenheidscontracten of jobstudenten, volstaat dit vaak niet meer. Organisaties kampen nu al met personeelstekorten door ziekte en quarantainemaatregelen. Verwacht wordt dat dit alleen nog maar zal toenemen de komende maanden.
Een win-win situatie
IGEMO kan als organisator van wijk-werken Rivierenland ondersteuning bieden aan de sport- en cultuursector door het inzetten van haar wijk-werkers. Met een uitdagende herfst- en winterperiode voor de deur, lijkt dit geen overbodige luxe. Peter De Bruyne, algemeen directeur: “Zij kunnen op een goedkope én flexibele manier beroep doen op extra hulp bij personeelstekort of extra taken als gevolg van de coronamaatregelen. Zelfs al is het maar voor enkele uurtjes, daar waar nodig.”
Door beroep te doen op de wijk-werkers, wordt voor hen de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind: ze leren competenties bij, zetten stappen in de maatschappij, ondersteunen zo op hun manier de crisis,… Ma.w. een goede basis om na het wijk-werken een volgende stap te zetten in hun loopbaan. De wijk-werkers worden bovendien gestimuleerd in hun ontwikkeling, participatie en sociaal engagement. “Veel voordelen dus voor beide partijen. En het mooie is dat op die manier de veiligheid van evenementen en sportactiviteiten kan gewaarborgd worden op een inclusieve manier,” vult Peter De Bruyne nog aan.
Wijk-werken Rivierenland
Via wijk-werken kunnen werkzoekenden die nog niet toe zijn aan werken gedurende een jaar werken aan hun vaardigheden. Dit door enkele uren per week klusjes of activiteiten uit te voeren. Dit kan zijn bij iemand thuis of in een school, gemeente, OCMW, vzw, niet-commerciële vereniging of land- en tuinbouwbedrijf, met een maximum van 60 uur per maand. Daarna zetten ze een volgende stap in hun traject naar werk dat bij hen past, onder begeleiding van VDAB. Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. De wijk-werkers worden betaald via cheques, gelijkaardig aan dienstencheques. Eén cheque kost € 7,45 en wordt ingezet per begonnen uur. Er is een éénmalig inschrijvingsrecht van € 7,5.
Interesse? Neem dan contact op met Mara Piessens, coördinator wijk-werken via mara.piessens@igemo.be of +32 15 28 60 22. Of surf naar www.igemo.be/wijk-werken.