Verwijder asbesthoudende leidingisolatie

Vlaanderen streeft naar een asbestveilige leefomgeving tegen 2040. Verwijder de asbestisolatie rond verwarmingsbuizen en profiteer van 50% subsidie van de OVAM. Zo maak je je huis gezond!

Woon jij in een huis gebouwd vóór 2001 , dan is de kans groot dat er op verschillende plaatsen asbest terug te vinden is. Asbest werd vroeger immers veel gebruikt omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en goed isoleert. Zo werden onder meer asbestvezels verwerkt in de isolerende gipslaag rond verwarmingsbuizen omwikkeld

Helaas zijn asbestvezels echter kankerverwekkend, en verspreiden vrijkomende asbestvezels zich net als stof: eerst in de kamer waar de leidingen zijn en daarna in de rest van je huis. Indien je zulke leidingen hebt, waarvan het gips eventueel al beschadigd is, en je een veilig en gezond huis wil, kan je nu het asbest in je woning tegen een lager prijskaartje laten verwijderen. Dit is een gespecialiseerd werkje voor professionals. Doe het zeker niet zelf, want de vezels kunnen makkelijk in je longen terechtkomen.

Tot 50% goedkoper dankzij subsidie

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) kent aan IGEMO een subsidie toe om asbesthoudende leidingisolatie professioneel te laten verwijderen. Hierdoor betaal jij tot 50% minder. Je hoeft niet zelf uit te zoeken wie de werken zal uitvoeren, want IGEMO heeft voor jou een erkend asbestdeskundige en asbestverwijderaar aangesteld.

OPGELET: deze subsidie is enkel van toepassing bij een door STEKR aangeduide erkende asbestdeskundige en -verwijderaar. 

De asbestdeskundige zal nakijken of er effectief asbesthoudende isolatie rond je leidingwerk zit. IGEMO en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Jij betaalt slechts een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Voor de verwijdering is er 50% van de kostprijs (exc. Btw) voorzien met een maximumsubsidie van 4.000 euro voor een woning en 6.000 euro voor een appartementsgebouw. De maximum bedragen gelden per stookplaats.

Wie heeft recht op de subsidie?

Alle particuliere eigenaars van woningen of appartementen in een van de 12 gemeenten van het werkingsgebied van IGEMO : Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Hoe een aanvraag indienen

Dat kan via dit formulier.

Heeft u nog vragen

Dan kan u steeds terecht bij STEKR : info@stekr.be of 015/28 60 28

Wist u dat…

…Er zich op heel veel plaatsen in je huis asbest kan bevinden? Zie het kaartje hieronder.

Contact

Emma Allaert
Renovatiecoach
emma.allaert@igemo.be
+32 493 17 75 51

gerelateerde pagina’s

www.stekr.be