Het domein Roosendael heeft een bijzonder rijke geschiedenis maar… Het meeste ervan staat ergens op zolder! Met een nieuw project wil VZW Roosendael haar bijzondere verleden digitaliseren en openstellen voor iedereen. An Goossens, coördinator, vertelt er graag meer over.
“Mensen komen naar hier om te gaan wandelen met hun hond of zijn hier ooit getrouwd, op natuur- of bosklasse geweest… Maar ze weten vaak niet wat er hier allemaal gebeurd is in het verleden. Door letterlijk de kast open te trekken en te zeggen: ‘kom maar eens snuisteren’ laten we iedereen kennis maken met de geschiedenis. Want als het in de kast blijft liggen, hebben mensen er weinig aan. Maar we willen die toegang ook verbreden. Daarom digitaliseren we, om ervoor te zorgen dat het ook de volgende 800 jaar toegankelijk is want deze site ademt geschiedenis.
Subsidie
“Om dat te kunnen realiseren zijn we gaan aankloppen bij de culturele erfgoedcel Rivier&Land voor een subsidie. We hebben Corona nauwelijks overleefd omdat we hier geen verblijven mochten organiseren. Wat maakt dat we voor zo’n projecten eigenlijk geen budgetten hebben. Via een heel simpele subsidieaanvraag en een snel en transparant traject hebben we dan de middelen gekregen om het project te realiseren. De professionele scanner en laptop die we kochten, draaien sinds kort overuren want onze vrijwilliger Marjan De Roo en erevoorzitter Paul Van Schoors konden niet wachten om te beginnen.”
Erfgoeddag
“Bij de huidige subsidie hebben we ook wat middelen gekregen voor het lanceringsmoment van ons digitaal archief. Die koppelen we graag aan Erfgoeddag op 21 april waarvan het thema dit jaar ‘thuis’ is. Heel toepasselijk voor ons. Hier hebben niet alleen in de abdij-periode mensen gewoond maar ook in de kasteel-periode en later met mevr. Pirard in haar zomerhuis. In haar testament stond dat het personeel en zij die zorgden voor het onderhoud van het domein, hier mochten blijven wonen tot het einde van hun dagen. Heel veel mensen hebben hier voor een korte of langere periode hun thuis gehad. Dat zetten we in de verf met interviews en verhalen die we tijdens Erfgoeddag tonen. Ook het toeristisch seizoen, in samenwerking met de gemeente, wordt die dag hier geopend. Dat lijkt me meer dan genoeg om langs te komen op zondag 21 april.”
Realiseer jouw erfgoedproject
Ben je geïnspireerd en wil jij ook aan de slag met jouw erfgoedcollectie, maar kan je nog een financieel duwtje in de rug gebruiken? Erfgoedcel Rivier&Land biedt via een projectsubsidie financiële ondersteuning voor cultureel erfgoedprojecten. Je kan tot 2.000 euro subsidie aanvragen voor projecten die inzetten op het bewaren, borgen en/of ontsluiten van cultureel erfgoed. Er zijn jaarlijks twee subsidierondes met indiendeadlines 30 april en 31 oktober. Ontdek het subsidiereglement en de aanvraag via deze link.