Autodelen is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Deelauto’s zijn echter nog niet overal beschikbaar. Daar wordt wel druk aan gewerkt, ook door IGEMO. Bovendien zijn er verschillende formules van autodelen, die niet altijd even bekend zijn. We lichten hieronder het aanbod in onze regio Rivierenland toe.

Autodelen: steeds meer de oplossing

Deelauto’s worden steeds meer beschikbaar binnen Rivierenland. Het bekendst zijn deelauto’s op een vaste locatie. Je reserveert ze via een app of online en betaalt, afhankelijk van de aanbieder, een vaste kost, een waarborg en een variabele prijs per tijd/kilometer. In onze regio vind je, volgens zulke formules, deelwagens op de volgende locaties:

Klanten van Klimaan/Coopstroom, Share4Mobility en Partago kunnen van elkaars voertuigen gebruik maken dankzij het CEDAN-netwerk.

IGEMO bevordert het aanbod van deelwagens in de regio actief door een kaderbestek ter beschikking te stellen van gemeenten die met autodelen willen beginnen. De eerste wagens die op deze manier aangeboden werden, zijn sinds kort beschikbaar in de gemeente Putte. We werken uiteraard verder aan het uitbreiden van dit aanbod.

Autodelen bestaat in vele formules

Er zijn echter nog een aantal andere formules om een auto te delen.

Een mooie manier om aan autodelen te doen, is met familie en/of buren. Cozywheels is een dienst, waarbij je je voertuig kan delen met je buren, vrienden of kennissen (particulieren en/of professionals). Je betaalt lidgeld en een vast tarief per kilometer. Cozywheels zorgt er vervolgens voor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over wat er moet gebeuren bij een ongeval en dergelijke.

Dégage! is een vzw, die een particuliere vloot aanbiedt. De deelauto’s blijven eigendom van particulieren en ook het beheer van de auto gebeurt door de eigenaar zelf. Word je lid, dan kan je gebruik maken van alle auto’s in de vloot. De eigenaar wordt via Dégage vergoed.

Degage; autodelen; Mechelen
Dégage!-wagens zijn o.a. te vinden in de omgeving van Mechelen.

Een formule die nog niet bestaat in onze regio, maar interessant kan zijn voor bv. zelfstandigen, is het delen van een leasingwagen. Een bedrijf dat deze service aanbiedt, is Battmobiel.

Meer weten?

Wil je meer ontdekken over de verschillende formules om een deelauto te gebruiken? Wil je (misschien) je eigen wagen delen? Meer informatie vind je op de website van Autodelen.net.

Sinds kort kan je autodelen in de gemeente Putte. Projectmanager Tijs en deskundige Pieter poseren trots bij de beschikbare deelwagens.