Ontdek het verleden onder je voeten

Tijdens de Archeologiedagen op 26, 27 en 28 mei komen de historische verhalen die in onze bodem zitten aan de oppervlakte. Honderden organisatoren zetten op dat moment archeologie in Vlaanderen in de kijker met gratis activiteiten. Duik een heel weekend lang in de wondere wereld van archeologie en maak kennis met het verleden van jouw stad of gemeente. Je komt meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten voor jong en oud.

Programma regio Rivierenland

Maak kennis met het archeologische erfgoed in de regio Rivierenland. Onze (lokale) organisatoren delen maar al te graag hun passie met jou! Zo kom je meer te weten over de talrijke vondsten via tentoonstellingen of lezingen en kan je in gesprek gaan met archeologen. De deelnemende gemeenten organiseren samen met archeologische studiebureaus en de IOED IGEMO* deze leuke en leerrijke dag. Bovendien kan je gratis deelnemen aan de activiteiten.

Boeren op het IJzerenveld

Foto door All Archeo bv.

In Sint-Katelijne-Waver kan je op de site van Borgerstein meer te weten komen over de restanten uit de ijzertijd en de middeleeuwen die bij de opgraving uit 2019 werden gevonden. Doorheen een tentoonstelling in de Bisschopszaal van de gebouwen van Borgerstein leer je hoe de opgraving werd aangepakt en krijg je ook een blik achter de schermen van de resultaten van het archeologisch onderzoek. Deze tentoonstelling is een realisatie van All-Archeo bv in samenwerking met Gemeente Sint-Katelijne-Waver, IOED IGEMO en vzw Borgerstein.

Adres: Kapelweg 7 2860 Sint-Katelijne-Waver
Bisschopszaal, toegang via de hoofdingang van Borgerstein.
Parkeren is mogelijk op het terrein (parking Phylira).
Openingsuren: Zaterdag 27 mei en zondag 28 mei van 10.00u tot 17.00u.

Wist je dat je in de Bisschopszaal eveneens gigantische schilderijen van de 19de-eeuwse, Belgische kunstschilder Godfried Guffens kan bewonderen?

De mens in het Klein-Brabantse landschap

Foto door David Legreve

Benieuwd waarom de streek van Klein-Brabant een ware archeologische hotspot is? Ontdek het tijdens de tentoonstelling in de Sint-Margaretakerk te Wintam (Bornem) waar je verschillende archeologische vondsten uit de omgeving van Bornem en Puurs-Sint-Amands kan bewonderen. Ontdek welke voorwerpen onze voorouders gebruikten in het dagelijks leven vanaf de steentijd tot de recente geschiedenis. Naast onder meer sites uit de Romeinse tijd en een middeleeuwse motte, gaat er bijvoorbeeld ook aandacht naar crashsites uit de Tweede Wereldoorlog. Bovendien kan je ook de permanente tentoonstelling ‘10 eeuwen Nattenhaasdonk’ bezoeken, waar je het verhaal over dit verdwenen dorp aan de Schelde leert kennen. Een uiteenzetting over het Sigmaplan van de Vlaamse Waterweg toont hoe we vandaag beschermd worden tegen overstromingen. Verschillende archeologische vliegen in één klap dus. Deze activiteit is een realisatie van All-Archeo bv in samenwerking met Genootschap Sint-Margareta en IOED IGEMO.

Adres: Eduard De Blockstraat 2, 2880 Wintam (Bornem)
Openingsuren: Zaterdag 27 mei en zondag 28 mei van 13.30u tot 17.30u.

Eind 2019 werd de Sint-Margaretakerk in kader van haar herbestemming door aartsbisschop Jozef De Kesel onttrokken aan de eredienst. Sindsdien kreeg zij een nieuwe bestemming als museum en polyvalente ruimte met gemeenschapsvormende functie. Ontdek tijdens je bezoek het geslaagde resultaat van deze herbestemming.

Archeologie in de klas

Een aantal lagere  scholen in Willebroek krijgen op 26 mei bezoek van echte archeologen! De leerlingen ontdekken dan spelenderwijs wat een archeoloog doet, waarom dat belangrijk is en wat zij al in de omgeving hebben gevonden. Na een spoedcursus archeologie mogen de leerlingen zelf aan slag gaan. Wie weet wat ze nog allemaal onder de speelplaats kunnen vinden?

Deze schoolbezoeken zijn een initiatief van de IOED IGEMO. Heb jij ook interesse in een archeologische schoolactiviteit in regio Rivierenland? Stuur dan een mailtje naar erfgoed@igemo.be, en wie weet komen wij volgend jaar wel in jouw school op bezoek!

Graag zelf nog aan de slag?

Tijdens Archeologiedagen is creativiteit troef. IOED IGEMO inspireert in deze flyer met enkele ‘good practices’ waarmee je zelf aan de slag kan. Had jij bijvoorbeeld al gedacht aan lego om de vele gezichten van archeologie in de kijker te zetten? Ontdek hoe dat kan, en nog veel meer, in dit overzicht van leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten.

*IOED IGEMO

Sinds 2016 is IGEMO erkend als Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst of IOED. De IOED heeft als doel het onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum voor zowel bouwkundig, landschappelijk als archeologisch erfgoed.

Contact

Linsy Raaffels
Erfgoedcoördinator
linsy.raaffels@igemo.be
+32 15 79 82 12
+32 473 19 26 89