Nostalgische nutskasten

Nutskasten in Klein-Brabant werpen blik op het verleden

Sinds 2019 sieren nostalgische nutskasten de straten en pleinen van Bornem en Puurs-Sint-Amands. Historische foto’s van onroerend erfgoed in het vroegere straatbeeld werpen voortaan een blik op het verleden. IOED IGEMO nam de coördinatie van het project op zich. Gemeentebesturen en heemkringen zochten de nodige foto’s uit. De uitvoering werd verzorgd door drukker Baeté in Puurs-Sint-Amands.

Van nutskasten naar eyecatchers

Van oudsher staan de grijze elektriciteitskasten openbare plaatsen te ontsieren. Door deze te verfraaien met kunst, foto’s en stickers kan de beleveniswaarde van de directe omgeving eenvoudig verhoogd worden. Door het nuttige aan het aangename te koppelen, toverde Klein-Brabant de saaie nutskasten om tot heuse eyecatchers.

Het idee is niet nieuw. In Vancouver sloot het beschilderen van nutskasten nauw aan bij het initiatief van de stad om verboden graffiti tegen te gaan. Ook in Antwerpen versieren oude foto’s van de Minerva-fabriek het straatbeeld. Het iconisch automerk bestaat niet meer, maar de herinnering wordt levendig gehouden via de nutskasten ter plaatse. Dichter bij huis vind je bestickerde nutskasten in Mechelen, Lier en Duffel. Het idee om ook in Klein-Brabant nutskasten te bestickeren kwam uit Bornem en werd door de buurgemeenten meteen positief onthaald.

Vroeger en nu

Voor dit nutskastenproject werd gekozen voor historische foto’s van de omgeving. Nostalgische plaatjes van het oude straatbeeld creëren een hoog ‘vroeger en nu’-gehalte en versterken de lokale identiteit. Ook het grote publiek wordt op een aangename manier verrast en bereikt.

Contact

Linsy Raaffels
Erfgoedcoördinator
linsy.raaffels@igemo.be
+32 15 79 82 12
+32 473 19 26 89