Open Monumentendag 2023

Open Monumentendag 2023

Op 10 september 2023 is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen, en bovenal hét bewijs dat zowel bekend als minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is dan ook eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren gratis open. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dat i.s.m. de IOED IGEMO.

Samen met de lokale besturen van deze acht gemeenten, slaat de IOED IGEMO jaarlijks de handen in elkaar om een regionale programmabrochure uit te brengen. Doorheen deze brochure ontdek je van welke boeiende activiteiten in regio Rivierenland jij tijdens Open Monumentendag kan genieten!

Ontdek alle activiteiten in Rivierenland met behulp van bovenstaande overzichtelijke kaart!

Tradities en vakkennis in regio Rivierenland                                    

Het jaarthema van deze 35ste editie van Open Monumentendag is Met hart en ziel. Onder die noemer focussen we op de link tussen onroerend en immaterieel erfgoed: de niet-tastbare tradities, gebruiken en vakkennis die belangrijk zijn om door te geven aan toekomstige generaties. Dit n.a.v. de 20e verjaardag van de Unesco Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Benieuwd hoe de gemeenten in regio Rivierenland dit erfgoedthema in de kijker zetten?
Ontdek het in de gids van de IOED IGEMO.
Klik hier om een kijkje te nemen in onze regionale brochure!

Een monumentaal verhaal

Kapellen zijn stille getuigen van onze religieuze volkscultuur. Groot of klein, het zijn stuk voor stuk monumentjes met elk hun eigen verhaal, ingebed in het landschap. Open Monumentendag zet dit cultureel erfgoed meer dan terecht in de kijker! Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver zijn ‘gezegend’ met prachtige kapellen. Laat je meevoeren op onze ‘kapelletjesroutes’ en ontdek welke boeiende verhalen er achter elk kapelletje schuilen. Het voorwoord van dit prachtige initiatief smaakt naar meer. Lees de overkoepelende brochure hier en ontdek hieronder verschillende gedetailleerd uitgewerkte fietsroutes via enkele handige kaarten:

Putte-Bonheiden
Duffel-Sint-Katelijne-Waver

Open Monumentendag in Vlaanderen

Meer dan 600 monumenten zetten op Open Monumentendag hun deuren open. Benieuwd waar je in Vlaanderen nog terecht kan? Ontdek het snel op de publiekswebsite van Herita.

Contact

Orane Sermeus
Projectmanager Erfgoed
orane.sermeus@igemo.be
+32 15 28 60 27
+32 495 33 66 18