Fort Liezele heeft de afgelopen jaren een heuse metamorfose ondergaan. De collectie en de werking werden verder geprofessionaliseerd en toegespitst op de talrijke troeven van het fort. Maar ook het depot en de bewaring van de collectie werden onder handen genomen. Over bananendozen, textielmot en zilvervisjes: tijd om even met Kurt Van Camp, coördinator van het museum, te praten.

Kurt Van Camp met de aangekochte Tyvek-hoezen

Bananendozen

“De grootste troef van dit museum, nl. het fort zelf, is ook de grootste uitdaging. De ligging onder de grond, temperatuur en vochtigheid doen niet altijd wat je graag zou willen. En dat had ook zijn impact op de aanwezige collectie. In het verleden werd er veel minder nauwkeurig omgesprongen met die factoren en met de collectie. Dingen lagen in bananendozen, opgeslagen in een ruimte die niet geacclimatiseerd was,… Met alle kwalijke gevolgen van dien: denk aan schimmelvorming en vraat van zowel insecten als zoogdieren. Dat is verleden tijd. De vochtigheid werd aangepakt, het fort regelmatig verlucht en de ruimtes zijn sinds enige tijd verwarmd. Drie cruciale elementen voor een stabiel klimaat voor onze collectie voor en achter de schermen.

Subsidie

“Want ook de niet tentoongestelde collectie is omvangrijk. Naast de inventarisering moeten we eveneens die nuttige maar niet getoonde stukken goed kunnen bewaren voor de toekomst. Dankzij een overzichtelijk, simpel en vlot subsidietraject via culturele erfgoedcel Rivier&Land konden we specifieke Tyvek-kledijhoezen voor de bewaring van onze talrijke uniformen aankopen. Gedaan met textielmot. En voor de vele documenten en objecten in ons archief werden zuurvrije dozen aangekocht voor een goede bewaring. De toegekende subsidie heeft absoluut meegeholpen aan de verdere professionalisering van Fort Liezele.”

De toekomst

“Het werk is natuurlijk niet af. De werking en collectie van een museum als dat van Fort Liezele evolueert constant. We krijgen regelmatig giften waarvan de mooie stukken natuurlijk geborgen moeten worden. En ook uit het verleden dragen we nog wel uitdagingen mee. Maar we kijken positief naar de toekomst. Het fort in Liezele is de best bewaarde vesting in de Antwerpse fortengordel én kreeg in juni een kwaliteitslabel door haar werking. Zo’n label kan erg veel deuren openen. En zelf openen we ook de laatste twee nieuwe zalen op 11 november voor het publiek. Zei ik al dat onze toekomst rooskleurig is?”

Dit interview is onderdeel van het delen van inspiratie over waarvoor je allemaal subsidie kan aanvragen. Erfgoedcel Rivier&Land biedt namelijk via een projectsubsidie financiële ondersteuning voor cultureel erfgoedprojecten. Je kan tot 2.000 euro subsidie aanvragen voor projecten die inzetten op het bewaren, borgen en/of ontsluiten van cultureel erfgoed. Jaarlijks zijn er twee subsidierondes met deadlines 30/04 en 31/10. Meer info via deze link.