Open Monumentendag komt eraan. Op zondag 12 september, overmorgen dus, is het zover. De 33ste editie van deze erfgoedhoogdag staat helemaal in het teken van inclusie. Meer dan 400 Vlaamse monumenten openen hun deuren. Ook de regio Rivierenland pronkt met haar vele erfgoed. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dat i.s.m. met de IOED IGEMO.

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum.

Deze week nemen we je als voorsmaakje graag mee naar de spoorlijn Mechelen-Terneuzen, t.h.v. Willebroek om precies te zijn.

Meer weten over Open Monumentendag in de regio Rivierenland?
Klik hier om een kijkje te nemen in onze programmabrochure!
In de brochure gaan we uitgebreid in op de vele bezienswaardigheden in deze prachtige streek.

In het (trein)spoor van Open Monumentendag

De spoorlijn  Mechelen-Terneuzen viert haar 150ste verjaardag. Daarom zet de gemeente Willebroek tijdens Open Monumentendag de aanleg van de spoorlijn, de bijhorende spoorweginfrastructuur en het spoorwegerfgoed in de kijker.

Deze spoorbrug voor de lijn Mechelen-Terneuzen in Willebroek staat in de spotlight op Open Monumentendag.
Spoorbrug voor de lijn Mechelen-Terneuzen in Willebroek.
© Postkaartencollectie Gemeente Willebroek

De gemeente Willebroek stippelde hiervoor een erfgoedwandeling uit, waarlangs je de impact van de spoorlijn op de omgeving en haar bewoners kan ontdekken. Je leert ook het ruimere erfgoed in de regio beter kennen. Je kan de wandeling vrij volgen doorheen de dag. Via QR-codes langsheen het traject kom je alles te weten over het erfgoed.

Gemeente Willebroek organiseert deze activiteit i.s.m. IOED IGEMO en Erfgoedcel Rivierenland.

Meer info? Vragen?

Contacteer Gemeente Willebroek via cultuur@willebroek.be of via 03 866 92 02.

Dit is de laatste bijdrage in onze “countdown” naar Open Monumentendag 2021. We wensen je alvast een fantastisch fijne en leerrijke dag toe.
Volg Erfgoed Rivierenland via Facebook en blijf op de hoogte van het recentste erfgoednieuws binnen de streek.