Open Monumentendag komt eraan. Op zondag 12 september, over een dikke week dus, is het zover. De 33ste editie van deze erfgoedhoogdag staat helemaal in het teken van inclusie. Meer dan 400 Vlaamse monumenten openen hun deuren. Ook de regio Rivierenland pronkt met haar vele erfgoed. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dat i.s.m. met de IOED IGEMO.

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum.

Deze week nemen we je als voorsmaakje graag mee naar het (Fort van) Lier.

Meer weten over Open Monumentendag in de regio Rivierenland?
Klik hier om een kijkje te nemen in onze programmabrochure!
In de brochure gaan we uitgebreid in op de vele bezienswaardigheden in deze prachtige streek.

“Lierke erfgoedplezierke” op Open Monumentendag

Open Monumentendag in Lier staat dit jaar in het teken van het fort. Meer specifiek staan de geschiedenis, de huidige beleving en, mogelijk nog belangrijker, de toekomst van het fort centraal. Het Open Fortenweekend op zaterdag 11 en zondag 12 september is dan ook dé kans bij uitstek om het Fort van Lier te (her)ontdekken.

Het Fort van Lier: een straffe erfgoedtrekpleister op Open Monumentendag.
Het Fort van Lier: een straffe erfgoedtrekpleister op Open Monumentendag.
© Visit Lier

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Lier zwaar beschoten door de Duitse “Dikke Bertha’s”. Vandaag weerklinken er nog altijd schoten in het fort: het fort biedt immers onderdak aan heel wat verenigingen, waaronder drie schietclubs.

Boeiende vertellers inspireren je om mee te dromen over de toekomst van dit bijzonder stukje erfgoed. Het Open Fortenweekend kadert namelijk in een ruimer project van de stad Lier, namelijk de opmaak van een masterplan voor deze erfgoedparel.

Kortom: Maak tijdens het Open Fortenweekend kennis met de geschiedenis en de verenigingen op het fort en werk mee aan een bruisend nieuw hoofdstuk.

Meer info? Vragen?

Contacteer Stad Lier via info@visitlier.be of via 03 800 05 55.

Volgende vrijdag tellen we een laatste keer verder af naar Open Monumentendag.
Dan staat de gemeente Willebroek centraal.